Solberg med korreks til sin egen statssekretær - trondheimsmannen Peder Egseth

Statsministeren har ringt Raymond Johansen og beklaget at statssekretæren hennes har vært med på å så splid om koronahåndteringen i Oslo. Peder Egseth har bidratt til koronasplid mellom kommunene, sa statsministeren.

Statsminister Erna Solberg møter pressen på Statsministerens kontor tirsdag kveld.   Foto: HEIKO JUNGE NTB

Saken oppdateres.

Tirsdag hasteinnkalte statsminister Erna Solberg til pressekonferanse klokka 20. Der fortalte hun at hun tirsdag har hatt lange samtaler med sin egen statssekretær Peder Egseth. Årsaken er at han har hjulpet moldeordfører Torgeir Dahl i å få mediedekning i sin koronakritikk mot Oslo.

- Det burde han ikke gjort, sa Solberg.

Hun mener Egseth har opptrådt i strid med regjeringas holdning. Slik har statsministerens kontor også deltatt i å skape splid mellom by og land og ulike kommuner når det gjelder koronahåndtering, sa Solberg.

- Utspill som setter by og land opp mot hverandre er et unødvendig sidespor, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet pressekonferansen tirsdag kveld. Hun slår fast at Peder Egseth har oppført seg i strid med regjeringas strategi når han har hjulpet Molde-ordføreren med å fremme kritikk mot Oslos koronahåndtering.

Hun gjentar dermed kritikken hun har kommet med tidligere mot høyreordfører Torgeir Dahl i Molde.

LES OGSÅ: Her svarer Egseth på kritikken: - Dette ble ikke bestilt av Erna. Jeg beklager


LES OGSÅ KOMMENTAREN FRA SIV SANDVIK: Dette gikk ikke så bra, Høyre

- Ikke i tråd med regjeringas strategi

Solberg fortalte videre at hun hadde snakket med Peder Egseth tirsdag.

- Han burde ikke tatt kontakt med Dahl om dette. Slike utspill er i strid med det regjeringa står for, sa hun og understreket at dette ikke er i tråd med strategien til regjeringa.

- Jeg beklager at Peder Egseth og SMK har bidratt til å skape splid mellom ulike kommuner i koronahåndteringen. Jeg har også beklaget dette for byrådsleder Raymond Johansen i Oslo i dag.

Statsministeren sa at dette ikke får følger for stillingen til Peder Egseth.

- Alle kan gjøre feil, sa Solberg på pressekonferansen.

LES OGSÅ: Svarer ikke på spørsmål om første kontakt om korona-utspill

Også frostaordfører Frode Revhaug

Egseth har også vært i kontakt med Frosta-ordfører Frode Revhaug (H)om koronahåndteringen, bekreftet Solberg på pressekonferansen. På spørsmål fra VG sa Solberg:

- Jeg har ikke mer detaljer om det, annet enn at Egseth også har hytte der og de har hatt en lang samtale som også har vært en samtale om Frode Revhaug sitt utspill, sa statsminister Solberg.

Adresseavisen har gjentatte ganger tidligere tirsdag forsøkt å få kontakt med Frosta-ordfører Frode Revhaug, med spørsmål om han har vært i kontakt med Peder Egseth om koronahåndtering i løpet av de siste ukene. Revhaug har svart avisa, men har ikke svart på spørsmålet.

- Bidratt til å svekke tilliten

Politisk redaktør Siv Sandvik i Adresseavisen forklarer slik hvorfor det er problematisk at statssekretæren til statsministeren har hjulpet lokalpolitikere fra Høyre med å kritisere Ap-styrte Oslo:

- Kommunene er Norges førstelinje i smittevernberedskapen. Da tar det seg dårlig ut at Statsministerens kontor har bidratt til å svekke tilliten mellom regjeringa og landets største kommune. Gjennom å ta avstand både fra utspillet til Molde-ordføreren og statssekretærens bidrag, håper nok Solberg å distansere seg fra de politiske konsekvensene, sier politisk redaktør Siv Sandvik etter å ha fulgt pressekonferansen tirsdag kveld.

Mandag avslørte NRK at Molde-ordfører Torgeir Dahl fikk hjelp av statssekretær Peder W. Egseth til å komme i kontakt med VG i forbindelse med sin koronakritikk av Oslo.

Solberg har avvist at hun kjente til saka før hun leste om den søndag.

På sin egen facebookside skrev hun mandag:

«....det er ingen tvil om at Oslo over tid har hatt det tøffere enn andre. Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor. Dette står vi i sammen – og skal komme ut av sammen.»

På forsiden nå