BT: 27 meldepliktige utbrudd ved sykehjem ikke meldt inn til FHI

Det reelle antallet koronautbrudd på norske sykehjem er trolig langt høyere enn det som er varslet til FHI, skriver Bergens Tidende.

Saken oppdateres.

Folkehelseinstituttet har siden det første utbruddet i mars i fjor mottatt 119 meldinger om utbrudd på sykehjem. I den siste ukerapporten skriver instituttet at «det reelle antallet utbrudd (...) er høyere enn det som oppgis her, fordi ikke alle utbrudd varsles gjennom Vesuv».

Vesuv er FHIs registreringssystem for smitteutbrudd. Både kommuneoverleger og sykehus er lovpålagt å melde alle utbrudd av smittsomme sykdommer fortløpende.

En kartlegging Bergens Tidende har gjort, viser imidlertid at mørketallene er store: Ifølge avisen er koronautbrudd på sykehjem eller lignende institusjoner i minst 15 kommuner ikke meldt inn til Vesuv. I Bergen alene har kommunen latt være å melde fra om ni av tolv utbrudd på sykehjem.

Avisas kartlegging dokumenterer at minst 27 meldepliktige utbrudd over hele landet aldri er blitt registrert i FHIs system.

(©NTB)

På forsiden nå