Legemiddelverket kaller USAs vaksinestans dramatisk

Amerikanske myndigheter vil midlertidig stanse bruken av Johnson & Johnsons koronavaksine. – Få alle fakta på bordet, sier Legemiddelverket i Norge.

Saken oppdateres.

– Dette er en dramatisk vending etter at det er oppdaget flere alvorlige tilfeller med blodpropp i USA. EMA har allerede startet granskning av denne vaksinen. Nå gjelder det å få alle fakta på bordet, skriver medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i en SMS til Dagbladet.

Legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC vil midlertidig stanse bruken i USA mens de fortsetter å granske seks blodpropptilfeller.

Så langt er det ikke etablert noen klar årsakssammenheng mellom de sjeldne blodpropp-tilfellene og vaksinen. De ber likevel om stans i vaksineringen på føderale sentre og i delstatene, melder The New York Times.

Viktig for norsk vaksineprogram

Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket er spent på hvilke problemer USAs legemiddeltilsyn FDA har sett og hvilke vurderinger som gjøres.

– Det er jo sånn at Johnson & Johnson-vaksinen nå skal leveres til mange land i Europa og er planlagt å bli et viktig tilskudd til vaksineprogrammet i Norge, sier Hortemo til NTB.

I likhet med Madsen fremhever han at EUs legemiddeltilsyn (EMA) allerede har startet en signalprosedyre på bakgrunn av noen få tilfeller av blodpropp i vener som leder blodet fra hjernen.

– Det er allerede startet en prosess, men det er viktig å understreke at det ikke er etablert noen årsakssammenheng og at tilfellene er ekstremt sjeldne, sier overlegen.

FHI legger fram vurdering

Folkehelseinstituttet (FHI) vil torsdag offentliggjøre sine vurderinger om koronavaksinen til Johnson & Johnson, som ankommer Norge i andre halvdel av april.

– De vurderingene vi nå gjør i Europa, vil i stor grad basere seg på opplysningene fra USA hvor vaksinen er tatt i bruk, forklarer Hortemo.

I USA har over 6,8 millioner personer blitt vaksinert med Johnson & Johnson-vaksinen, som kun krever én dose.

Torsdag kommer FHI også med en vurdering av koronavaksinen til AstraZeneca som har vært satt på pause i Norge siden 11. mars.(©NTB)

På forsiden nå