Tiltakene lettes i de fleste Viken-kommuner

De strenge regionale koronatiltakene nedjusteres i de fleste Viken-kommunene. Det betyr blant annet at kjøpesentrene får gjenåpne flere steder.

Saken oppdateres.

– Smittetallene i Viken viser en nedadgående trend. Det viser at de strenge tiltakene fungerer. Derfor kan vi senke tiltaksnivået i flere av kommunene, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

– Likevel er smittetallet fortsatt høyt i kommuner som grenser opp mot Oslo øst, og der er situasjonen ikke fullstendig under kontroll. Disse kommunene må derfor fortsette med tiltaksnivå A, sier han.

Statsforvalteren møtte denne uken alle Viken-kommunene, hvor flere ordførere ba om lettelser i tiltak. Flere pekte på at de strenge tiltakene ikke sto i stil med den nedadgående smittetrenden i sin kommune.

Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Ullensaker er de fire kommunene som beholder det strengeste nivået, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Får åpne kjøpesentre

Tiltaksnivået nedjusteres fra A til B eller beholdes på B for følgende kommuner:

Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby, Ås, Fredrikstad, Halden, Moss, Råde, Sarpsborg, Asker, Bærum, Drammen, Lier, Eidsvoll og Nannestad.

Disse kommunene får ha åpne butikker, kjøpesentre og varehus. I tillegg får serveringssteder holde åpent, men det er fremdeles skjenkeforbud.

I tillegg kan man gjenoppta idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år innendørs. Det blir også igjen lov med organisert aktivitet utendørs for personer over 20 år. Også svømmehallene får lov til å åpne igjen for skolesvømming.

Får tilbake kontrollen

De øvrige Viken-kommunene tas ut av regjeringens tiltaksordning. De får igjen bestemme sine egne lokale tiltak og ellers følge de nasjonale reglene. Blant disse er Kongsberg, Nittedal, Nesodden og Nes. Regjeringen oppfordrer imidlertid kommunene til å vurdere strengere lokale tiltak enn de nasjonale.

NHO mener at det er etterlengtet og nødvendig med gjenåpning av handel i disse kommunene.

– Handelen er på bristepunktet. Regjeringens gjenåpning av 17 av kommunene i Viken er derfor gledelig, etterlengtet og svært nødvendig, sier direktør Linda Vist for handel i NHO Service og Handel i en pressemelding.

Endringene trer i kraft ved midnatt natt til mandag 26. april og varer til og med søndag 9. mai. I neste uke vil kommunene bli innkalt til et nytt møte om situasjonen.

– Trist

Lillestrøm kommune var blant dem som hadde bedt helsemyndighetene om å få tilbake styringen over tiltakene i kommunen. Men Lillestrøm er blant de fire som beholder det strengeste nivået.

Smitten har gått noe ned de siste ukene, men er fremdeles på et forholdsvis høyt nivå.

Ordfører Jørgen Vik (Ap) er skuffet og sier han er utrolig trist og lei seg, skriver Romerikes Blad.

– Vi har vært blant en av kommunene i landet som har hatt de strengeste tiltakene over lengst tid. Dette er mer alvorlig enn at vi er lei av situasjonen vi befinner oss i, sier han.

På forsiden nå