Sylvi Listhaug valgt til ny leder i Fremskrittspartiet

Uten motkandidater ble Sylvi Listhaug lørdag valgt til Fremskrittspartiets nye leder.

Sylvi Listhaug.  Foto: Lise Åserud / NTB

Saken oppdateres.

– En utrolig reise, sier hun.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt å bygge partiet videre og bygge oppslutning, lovet Listhaug i sin takketale.

Der takket hun først og fremst ektemannen Espen Espeset og foreldrene for støtten.

– Jeg skulle så gjerne ønske at dere var her sammen med meg for å dele denne begivenheten, sa Listhaug på det digitale landsmøtet, der applausen ikke kunne høres.

LES OGSÅ: Offensiv Siv Jensen i avskjedstale: – Kampen er ikke over

To kvinner valgt inn i Frps sentralstyre

Partileder Sylvi Listhaug får følge av to medsøstre i den nye toppledelsen i partiet.

Anni Skogmann fra Tromsø Frp og Hayley Anita Henriksen fra Gjesdal Frp blir sammen med Truls Gihlemoen fra Innlandet Frp og Christian Tybring-Gjedde de fire nye faste medlemmene av Frps sentralstyre.

Det ble klart etter kampvoteringer på Frps landsmøte lørdag.

Der fikk Gihlemoen flest stemmer, fulgt av Skogmann, Henriksen og Tybring-Gjedde.

De øverste tre på lista er valgt for to år, mens Tybring-Gjedde er valgt for ett.

Som varamedlemmer ble stortingsrepresentant Morten Stordalen, Lone Kjølsrud fra Lillestrøm Frp, Tom Staahle fra Ullensaker Frp og Torbjørn Klungland fra Agder Frp valgt.

Sentralstyret består for øvrig av den nyvalgte ledertrioen Sylvi Listhaug og nestlederne Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes.

Det vakte oppsikt både i og utenfor Frp da valgkomiteens innstilling til nytt sentralstyre ble kjent tidligere i år. Komiteen hadde innstilt på i alt ti menn og én kvinne – partileder Sylvi Listhaug.

Tidligere har Lill Harriet Sandaune tatt opp omkampen for å få flere kvinner inn i Frp-styret. Hun endte selv med å ikke få plass i styret:

– For meg ble det et veldig greit resultat, jeg hadde jo opprinnelig trukket meg. Nå ble det to dyktige kvinner som fikk plass. Så da ble det til slutt to kvinner og to menn som ble valgt inn, i stedet for fire menn. Det er jeg veldig godt fornøyd med.

LES OGSÅ: «Fristet til å melde meg inn bare for å kunne melde meg ut i protest mot lederskiftet»

Frittalende

Sylvi Listhaug overtar roret etter Siv Jensen, som har ledet partiet i 15 år.

44-åringen fra Ørskog på Sunnmøre er dermed den andre kvinnen i rekken som blir leder i Fremskrittspartiet, som for øvrig har flest menn både blant velgere og politikere.

Listhaug har vært første nestleder i Frp siden 2019 og har en lang politisk karriere bak seg, med i alt fem ulike ministerposter i de sju årene Frp satt i regjering. Da partiet gikk ut av regjeringen i januar i fjor, gikk hun tilbake til Stortinget.

Listhaug har blant annet markert seg som en ivrig kriger mot innvandring og for ikke å være redd for å ta i bruk kraftuttrykk som «imamsleiking» og «hylekor» i den offentlige debatten.

I 2018 måtte hun gå av som justisminister og komme med en beklagelse fra Stortingets talerstol etter et Facebook-innlegg der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

LES OGSÅ: Tidligere Frp-topp ut mot eget parti: - Vi lot døra stå på gløtt, og Vedum tok rommet

Rendyrke Frp-profilen

I et intervju med NTB før helgen lovet hun å ikke bli mindre frittalende framover. Derimot vil hun rendyrke Frps profil og skjerpe politikken betydelig på flere områder.

På søndag vil landsmøtet etter alle solemerker blant annet vedta en ny og langt strengere asylpolitikk.

Opptakten til landsmøtet har imidlertid vært lite lystig for Listhaug: Uro i partiet og beskyldninger om lav takhøyde, lokale utmeldinger og svake meningsmålinger er blant tingene hun må håndtere framover.

Ifølge målingene ligger Frp an til å gjøre sitt dårligste valg siden 1993 i høstens stortingsvalg.

På forsiden nå