Neste steg i gjenåpningen av Norge blir 27. mai – slik blir reglene da

Neste steg av gjenåpningen av Norge skal tas neste torsdag. Da blir det blant annet skjenking til midnatt uten matservering, og åpning for grønt nivå i skolene.

Statsminister Erna Solberg informerte om at neste trinn i gjenåpningen vil starte 27. mai.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Saken oppdateres.

Det varslet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

– Regjeringen mener det er forsvarlig å gå videre med gjenåpningen. 27. mai går vi til trinn to, altså torsdag i neste uke, sier Solberg.

Statsministeren understreker at det er utbrudd i enkeltkommuner som gjør at det vil være strengere lokale regler noen steder.

– Det betyr at vi går inn i en periode hvor det vil bli større forskjeller i smittevernreglene, sier Solberg.

- Når regjeringen åpner opp Norge, prioriterer vi barn og unge, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). 

Kan skjenke uten matservering

Blant lettelsene som kommer, er at det omstridte kravet om matservering fjernes for utesteder som serverer alkohol. De får også ha åpent til midnatt.

Det er imidlertid fortsatt krav til bordservering og én meters avstand.

Det åpnes også for grønt nivå i skoler og barnehager, dette må kommunene selv vurdere lokalt. Det åpnes også for mer fysisk undervisning på universiteter og høyskoler.

– Når regjeringen åpner opp Norge, prioriterer vi barn og unge. De vil få mindre strenge tiltak enn de voksne. Trinn to betyr en mer normal hverdag i mange barnehager og skoler, sier kunnskaps- og integreringsminister minister Guri Melby (V).

LES OGSÅ: Regjeringen varsler koronasertifikat i juni

Flere kan se barn og unge i aktivitet

For arrangementer blir det en grense på 100 personer innendørs for arrangementer som samler deltakere under 20 år.

– Jeg er glad for at vi nå gjør det enklere for at barn og unge kan møtes og drive med aktiviteter. Det er ikke et krav at de er fra samme kommune, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

På offentlige innendørs arrangementer for voksne økes antall personer som kan samles uten faste plasser fra 10 til 50. I private sammenkomster som ikke skjer i hjem, hager eller hytter, kan man nå være 20 personer innendørs og 30 utendørs.

I private hjem endres anbefalingen for hvor mange man kan ha besøk av fra fem til ti, så lenge man holder én meter avstand. Personer som regnes som beskyttet, altså vaksinerte eller immune, skal ikke regnes med.

LES OGSÅ: 17. mai-gjester på utestedet Fire fine må rett i karantene

Åpner for reiser umiddelbart

Varemesser og midlertidige markeder kan nå også holde åpent og følge samme regler som kjøpesentre, ikke som arrangementer.

Rådet om å unngå unødvendige innenlandsreiser blir fjernet, men statsministeren understreker at det er viktig å ta forholdsregler for ikke å spre smitte.

Rådet for innenlandsreiser er gjeldende umiddelbart.

Regjeringen åpner også for mer bruk av massetesting i områder hvor gjenåpningen øker risikoen for mer smitte, og vil ta i bruk private leverandører.

–Vi ser for oss at det offentlige skal betale for dette, påpeker Guri Melby.

– Bor du i en kommune med lavt smittenivå, kan du delta i et arrangement i en kommune med tilsvarende nivå, sier Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).  Foto: NTB

Kan delta i dåp og konfirmasjon

Regjeringen åpner for at folk kan delta i arrangementer som dåp, konfirmasjon og bryllup på tvers av kommunegrenser.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier han har fått mange henvendelser fra folk som har utsatt arrangementer fordi de vil ha med familie som bor i en annen kant av landet.

– Da har jeg en god nyhet til dem. Regjeringen endrer rådet om ikke å samle personer på tvers av kommunegrenser i arrangementer, til at vi oppfordrer til forsiktighet, sier Ropstad.

– Bor du i en kommune med lavt smittenivå, kan du delta i et arrangement i en kommune med tilsvarende nivå, sier han.

LES OGSÅ: - Det er smitte som sirkulerer i Trondheim som vi ikke vet om

Derfor åpner de

Regjeringen har hatt tre viktige kriterier som har avgjort gjenåpningstempoet: Smittesituasjon, status i vaksineringen og kapasitet i helsetjenesten.

– Vi ser at antallet sykehusinnleggelser går ned. Smittetallene er stabile. 36 prosent av alle over 18 år er nå vaksinert med første dose. Vaksineringen går etter planen, sier statsminister Solberg.

– Vi kan nå styrke arbeidet med å få fart på Norge igjen, sier hun.

Avgjørelsen om å gå til andre trinn er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.


Det globale reiserådet forlenges til 1. juli

Det globale reiserådet forlenges til 1. juli, og alle reiser som ikke er strengt nødvendige, frarådes. Samtidig blir det lettelser i innreiserestriksjonene.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til at helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel av befolkningen er vaksinert.

Helsemyndighetene anbefaler også at antall utenlandsreiser også blant personer som er fullvaksinert i Norge, holdes lavt fram til størstedelen av den voksne befolkningen har fått tilbud om vaksine.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) opplyser at reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte, også slipper karantenehotell.  Foto: NTB

Mer info i sommer

Utenriksdepartementet og helsemyndighetene kommer tilbake med mer informasjon om reiserådet før 1. juli.

– I månedsskiftet juni/juli vet vi mer om smittesituasjonen i Norge, kapasitet i helsevesenet og bruken av koronasertifikatet. Samtidig vil flere ha fått vaksine. Alt dette avgjør når vi kan begynne å reise utenlands igjen på en trygg måte, sier Søreide.

Lettelser for EØS-borgere

Samtidig gjøres det lettelser i innreiserestriksjoner og karantenehotellordningen. Skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser fjernes. I stedet er det smittetrykket i enkeltland som avgjør.

– Det betyr at reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte, også slipper karantenehotell, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Flere lettelser etter hvert

Personer som har vært i områder med høy smitte, må fremover i karantenehotell. Det gjelder selv om reisen var en nødvendig arbeidsreise.

Når det kommer på plass sikker dokumentasjon, vil blant annet personer som har fått første vaksinedose for mer enn tre uker siden, slippe karantenehotell.

Endringene i reglene trer i kraft torsdag 27. mai.

LES OGSÅ: Nytt smitteutbrudd rammer flere miljøer i Trondheim: - Det vi har her nå sprer seg lett og raskt

På forsiden nå