Folk kan bestille Janssen-vaksinasjon fra 15. juni

Janssen-vaksinering kan bestilles fra tirsdag 15. juni.

Onsdag sa helseminister Bent Høie (H) at regjeringen har bestemt at vaksinen skal tilbys i begrenset omfang utenfor vaksinasjonsprogrammet.  Foto: Terje Pedersen

Saken oppdateres.

Det ble klart på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

I mai bestemte regjeringen at de vil åpne for frivillig Janssen-vaksinering, og Helsedirektoratet fikk i oppdrag å vurdere hvordan vaksineringen utenfor det regulære vaksinasjonsprogrammet skal foregå.

Onsdag sa helseminister Bent Høie (H) at regjeringen har bestemt at vaksinen skal tilbys i begrenset omfang utenfor vaksinasjonsprogrammet.

LES OGSÅ: Kilder til VG: Frivillig løsning klar for Janssen-vaksinen

Tilbys fra 15. juni

Vaksinen og vaksineringen skal være gratis, og fra tirsdag 15. juni skal det praktiske rundt tilbudet være på plass. Da kan man bestille time for vurdering hos privat lege, vaksinasjonsklinikker og enkelte fastleger som tilbyr vaksiner.

– Hvis du ønsker å bruke denne muligheten, er det første du bør gjøre å sette deg inn i kriteriene for å få vaksinen, og det kan du gjøre på Helse-Norges nettsider, sier Høie.


Fakta om kriteriene for å ta Janssen-vaksinen

Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson gjøres tilgjengelig for frivillige. Her er kriteriene for å kunne ta vaksinen.

 

– Så kan du ta kontakt fra og med tirsdag 15. juni, hvis dette fortsatt er aktuelt for deg.

Mer enn 200 000 doser ligger på lager etter at vaksinen ble satt på pause i Norge i april.

LES OGSÅ: Her er vaksineplanen for innbyggerne i Trondheim

Legeforeningen kritisk

Folkehelseinstituttet har anbefalt regjeringen å skrote Janssen-vaksinen, slik de gjorde med AstraZeneca-vaksinen, etter flere tilfeller der vaksinerte fikk blodpropper og lavt antall blodplater. Et flertall i det regjeringsoppnevnte Vorland-utvalget anbefalte imidlertid regjeringen å tilby vaksinen unntaksvis, og et mindretall mente at den burde kunne tilbys på resept.

Legeforeningen har vært kritiske til at leger skal kunne skrive ut vaksinen på resept og har sagt at det er umulig uten å vurdere forsvarlighet.

Det som skiller Janssen-vaksinene fra de andre vaksinene som brukes i Norge, Pfizer og Moderna, er at kun én dose er nødvendig for å regnes som fullvaksinert. Tre uker etter vaksinestikket får man også grønt lys i vaksinesertifikatet.

Ingen kan kreve å få Janssen-vaksinen

Du kan ytre ønske om å få Janssen-vaksinen, men det er legen din som til sjuende og sist bestemmer om du faktisk skal få den.

– Pasienten har rett til medvirkning til avgjørelsen, men kan ikke kreve å få Janssen-vaksinen. Legen har det siste ordet, men må lytte til pasienten, sa helseminister Bent Høie (H) da han redegjorde for opplegget for frivillig vaksinering med Janssen-vaksinen onsdag.

– Det er ikke et krav til leger at de skal tilby vaksinen, men alle leger vil kunne gi den hvis de selv ønsker det, sa han.

LES OGSÅ: Beate er fornøyd med at hennes kommune ligger fremst i vaksineløypa. Sjekk din kommune her

På forsiden nå