Åpning for større arrangementer ved bruk av koronasertifikat

Regjeringen åpner for inntil 1000 personer på arrangementer innendørs uten faste sitteplasser ved bruk av koronasertifikat. Utendørs kan opptil 2000 samles.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterte nye retningslinjer for bruk av koronasertifikat mandag.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Saken oppdateres.

Med faste sitteplasser utvides antallet som kan samles innendørs til 2500, og utendørs, typisk på en idrettsstadion, økes antallet til inntil 5000.

– Gjennom pandemien har man kunnet gjøre de små, men viktige tingene og møte de nærmeste. Nå kommer tiden der vi kan ha det gøy på andre måter igjen, sier helseminister Bent Høie (H).

LES OGSÅ: Vaksineintervallet økes igjen til tolv uker mellom første og andre dose

– Snart kan vi gå på store konserter, på fotballkamp eller festival. Det vet jeg at det er mange som har gledet seg til, sier helseministeren.

Begrensninger i kommuner med større utbrudd

Koronasertifikatet ble presentert forrige uke. Det viser vaksineringsstatus, om du er frisk fra smitte og testresultater.

Mandag kom retningslinjer for hvordan koronasertifikatet skal brukes innenlands i Norge. Det var ventet at det skulle åpnes for større arrangementer. Det tas i bruk ved trinn tre i regjeringens gjenåpningsplan.

LES OGSÅ: Dette er de gjeldende koronareglene i Trondheim

Høie understreker at koronasertifikat ikke kan brukes i kommuner som er underlagt tiltaksnivå 5A grunnet ukontrollert smitte, men at det kan brukes i kommuner som er underlagt tiltaksnivå 5B eller 5C.

Se Adresseavisens store oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag her

FHI: Koronapass på papir klart om få uker

Det vil snart bli mulig å bestille koronasertifikat i papirformat, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

110 000 nordmenn er såkalt ikke-digitale og har ikke mulighet til å hente sitt koronasertifikat på mobil, nettbrett eller PC. Men for disse er en papirløsning rundt hjørnet, opplyser assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen.

– Dette vil være klart i løpet av få uker, sa hun på en pressekonferanse mandag.

Koronasertifikatet ble rullet ut onsdag i forrige uke, og i den første fasen er det avdekket en del feil.

– Men for de aller, aller fleste fungerer sertifikatet som det skal, sier Knudsen.

På forsiden nå