Kvinner nekter å betale festbøter – kriseledelsen i Bergen må svare i retten

Smittevernforskriften til byrådet i Bergen blir prøvd for retten av to kvinner som nekter å godta foreleggene de fikk etter festing.

Saken oppdateres.

Helsebyråd Beate Husa (KrF), medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen, avgått smittevernoverlege Karina Koller Løland og jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen fra UiB skal alle etter planen vitne i rettssaken som kommer opp i Hordaland tingrett kommende tirsdag, skriver Bergensavisen.

Det var i november 2020 at politiet ble varslet om en fest hjemme hos den ene kvinnen i Sandviken. I leiligheten skal det ha vært 14 gjester, blant disse den andre kvinnen. På dette tidspunktet var det ikke lov å samle flere enn fem personer i private hjem i Bergen.

Samtlige på festen fikk forelegg av politiet, men de to kvinnene nekter å godta sine. Derfor skal straffesaken opp for retten, der det skal avgjøres om byrådets forskrift med besøksforbudet var gyldig.

– Grunnen til at vi tar dette til retten, er at vi mener det en prinsipiell sak om hvilke minstekrav vi kan stille til byrådets forarbeid når de vedtar de strengeste inngrepene i personlig frihet siden krigen. Mine klienter skal ikke straffes for en ugyldig forskrift og ønsker en prøving av gyldigheten, sier forsvareren for de to kvinnene, Didrik Rodarte, til BA.

(©NTB)

På forsiden nå