Løsning med koronasertifikat for ikke-digitale brukere er klart

Fra torsdag kan ikke-digitale brukere bestille og få tilsendt koronasertifikatet. Samtidig åpner grensene for de med koronasertifikat.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under pressekonferanse om koronasituasjonen.  Foto: Berit Roald

Saken oppdateres.

– Fra i morgen kan de ringe informasjonstelefonen for korona og få tilsendt koronasertifikatet i posten. Vi ønsker likevel at flest mulig bruker den digitale løsningen på helsenorge.no, og eventuelt tar en utskrift av sertifikatet hjemme, sier helseminister Bent Høie (H).

Når man ringer informasjonstelefonen, må man oppgi personnummer, og koronasertifikatet vil bli sendt til folkeregistrert adresse. Det vil ikke være mulig å sende koronasertifikatet til andre adresser enn den du er folkeregistrert på i Norge.

Det vil ta om lag en uke før sertifikatet kommer i posten. Sertifikatet er gyldig i 90 dager fra utskriftsdatoen.

110.000 nordmenn er såkalt ikke-digitale og har ikke mulighet til å hente sitt koronasertifikat på mobil, nettbrett eller PC, opplyste assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen på en pressekonferanse sist uke.

Slipper innreisekarantene

Fra torsdag blir Norge også en del av EUs løsning for koronasertifikater. Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått koronasykdom siste seks måneder og har et gyldig koronasertifikat, kan dermed komme inn i Norge uten karantene, testkrav og innreiseregistrering.

Åpningen betyr at det trolig vil komme flere utlendinger til Norge, sa helseminister Høie på regjeringens pressekonferanse onsdag.

– I Europa er det mange som er fullvaksinert, spesielt pensjonister. De er glad i å reise til Norge, så det er all grunn til at de vil reise til Norge, sa Bent Høie.

– De er fullvaksinert, og da er de hjertelig velkomne så lenge de kan dokumentere det med et digitalt koronasertifikat eller en løsning med QR-kode som vi kan kontrollere, sa han.

Dette gjelder foreløpig disse landene: Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

1. juli trer EUs koronasertifikater i kraft. Det betyr at nordmenn kan få sine koronasertifikat verifiserte på grensene til de fleste EU-/EØS-land.

– De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene, testkrav og smittevern i det landet de skal til. Dette vil variere fra land til land, sier Høie.

Høie: Deltavarianten kan bli dominerende i sommer

På pressekonferansen oppfordret Høie nordmenn til å laste ned smittestopp-appen. Han sier regjeringen forventer at deltavarianten kan bli dominerende i løpet av juli, og at det derfor kan komme lokale utbrudd.

– Dette muterte viruset er mer smittsomt enn alfavarianten.

Han sa at nå som samfunnet er mer åpent, møter vi flere mennesker, og at smittesporingen blir enklere om mange bruker smittestopp-appen.

– På denne måten unngår vi å ta tunge tilbakesteg, som Storbritannia måtte forrige uke.

Ifølge Folkehelseinstituttets ukerapport har antall bekreftede tilfeller med deltavarianten økt fra 50 tilfeller fram til uke 21, til totalt 240 tilfeller til og med for forrige uke.

De fleste tilfellene er knyttet til større utbrudd som alle skyldes separate importhendelser, skriver FHI.

Ingen koronadødsfall sist uke

I forrige uke ble det ikke registrert noen koronadødsfall. Det er første uke uten koronadødsfall siden oktober i fjor.

– Dette er veldig gledelig og er et resultat av det vi har fått til sammen, sa helseminister Bent Høie (H) til NTB på onsdagens koronapressekonferanse.

Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttets nye ukerapport som ble lagt fram onsdag, viser at det ikke er registrert noen koronadødsfall i forrige uke. Ikke siden uke 42 i fjor er det registrert hele uker uten koronaassosierte dødsfall.

– Folk er veldig flinke til å følge regler fortsatt, selv om vi opplever mindre smitte i mange nærmiljøer. I tillegg er det et resultat av at vi har kommet dit vi har kommet i vaksineringen, sier Høie.

I alt er det til nå registrert 792 koronadødsfall i Norge.

Oslo er fylket der det er registrert den høyeste hyppigheten av koronadødsfall med 30,1 per 100.000 innbyggere, mens Nordland med sine totalt tre dødsfall har hatt 1,2 dødsfall per 100.000.

Det var heller ingen nye innleggelser på sykehusenes intensivavdelinger i forrige uke.

R-tall på 0,7

I ukerapporten skriver instituttet også at antall smittetilfeller, etter flere uker med nedgang, i forrige uke holdt seg stabilt sammenlignet med uka før. I alt er det meldt om 1.226 koronatilfeller i forrige uke, mot 1.219 i uke 23.

Antall tilfeller av deltavarianten har økt fra 50 tilfeller fram til uke 21, til 240 tilfeller til og med for forrige uke.

I forrige uke økte antall innreiser til Norge. Samtidig falt andelen positive tester ved ankomst med 0,03 prosent til 0,05 prosent.

Folkehelseinstituttet anslår at R-tallet siden 20. mai i snitt har ligget på 0,7. Det betyr at hundre smittede i snitt vil spre smitten videre til 70 nye, slik at det samlede antallet smittede over tid vil falle.

På forsiden nå