Oppgjøret med hatet sto sentralt under tiårsmarkeringen for 22. juli

Oppgjøret med hatet og høyreekstremismen var gjennomgående for talene på tiårsmarkeringen for 22. juli i regjeringskvartalet.

Kronprins Haakon Magnus, kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Erna Solberg deltok under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet.   Foto: Geir Olsen

Saken oppdateres.

I likhet med tidligere år, startet minnemarkeringene for 22. juli med en seremoni i regjeringskvartalet. Til øredøvende stillhet ble navnene til de 77 menneskene som ble drept i terrorangrepene, lest opp.

Statsminister Erna Solberg var i sin tale tydelig på at angrepene mot regjeringskvartalet og på Utøya var politisk motivert terror.

– Kan ikke la hatet stå uimotsagt

– Vi skal aldri akseptere at noen tyr til vold for å stoppe de som mener noe annet, sa hun.

– Terroren 22. juli var et angrep på demokratiet vårt. Det var en politisk motivert terrorhandling rettet mot Arbeiderpartiet, AUF og deres ideer, sa statsministeren.

Hun sa også at det bekymrer henne at mange fortsatt strever i hverdagen, og at det gjør vondt å høre at overlevende fra Utøya utsettes for hets og trusler.

– Det viser hvor viktig det er at vi tar kampen mot hatytringer, rasisme og ekstremisme på alvor. Vi må ikke la hatet stå uimotsagt.

Statsminister Erna Solberg holdt tale under minnemarkeringen.   Foto: Geir Olsen

LES OGSÅ: Ronja-Marie (16) har fått ett helt spesielt ansvar under 22. juli-markeringen i år

- Ikke stoppet hatet

AUF-leder Astrid W.E. Hoem sa i sin appell at den livsfarlige rasismen og høyreekstremismen fortsatt lever.

– Ti år senere må vi snakke sant. Vi har ikke stoppet hatet. Sannheten om de siste ti årene er historien om et oppgjør som aldri kom, men som vi må bruke de neste ti årene på å ta, sa Hoem.

– Det er nå vi en gang for alle må si at vi ikke godtar rasisme, ikke godtar hat. Gjør vi det nå, så kan vi kanskje klare å holde løftet om aldri mer 22. juli.

AUF-lederen var tydelig på at Norge må ta et endelig oppgjør.   Foto: Geir Olsen

LES MER: Randi mistet en sønn på Utøya. Samtidig fikk hun en 14 år gammel gutt tilbake: - Vi fikk sorgen og gleden rett i fanget

- Tiden leger ikke alle sår

Lisbeth Røyneland, leder for Den nasjonale støttegruppen, mistet datteren sin i angrepet på Utøya.

Hva ville de som ikke er her i dag, tenkt om oss nå, ti år etter, spurte hun i sin tale.

– Jeg tror de ville vært triste av å vite at det sitter etterlatte med store behov for hjelp. Samtidig tror jeg at de ville vært stolte over hvordan vi reagerte etter terroren, og hvordan rettssystemet sto sterkt i møtet med det aller mest brutale, sa hun.

Samfunnsdebatten er blitt mer polarisert, og ting som er uhørt å si, har blitt normalisert, mener hun.

– Mange har ikke fått den riktige hjelpen de har hatt krav på. Tiden leger ikke alle sår, selv om samfunnet forventer det. Brutaliteten i angrepene tærer over tid, det vet de som så venner og kollegaer dø foran seg, uttalte Røyneland.

Leder for Nasjonal Støttegruppe 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland.   Foto: Geir Olsen

 

LES OGSÅ: Slik blir 22. juli-markeringen i Trøndelag

Statsministeren, kronprinsparet, Røyneland og Hoem la ned krans foran minnesmerket i regjeringskvartalet. Marthe Wang fremførte tre sanger, deriblant «Til deg», mens Magnus Aannestad Oseth fremførte «Til ungdommen» som trompetsolo.

Også Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg var til stede.

Stoltenberg: Hatet er der fortsatt

Senere torsdag var det minnegudstjeneste i Oslo domkirke der tidligere statsminister Jens Stoltenberg i sin tale også slo fast at det trengs et oppgjør med hatet.

– For ti år siden møtte vi hat med kjærlighet. Men hatet er der fortsatt. Det så vi da minnesmerket etter Benjamin Hermansen ble skjendet på det groveste, sa Nato-sjefen.

En forbipasserende oppdaget denne uken at minnesmerket over Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo hadde blitt tagget ned med påskriften «Breivik fikk rett». Så langt har ikke politiet noen mistenkte.

Jens Stoltenberg holdt tale under gudstjenesten i Oslo domkirke.   Foto: Torstein Bøe

 

Må være kompromissløse

Gudstjenesten var åpen for alle, men med plassbegrensning som følge av pandemien. Blant dem som deltok, var kong Harald og dronning Sonja, Frp-leder Sylvi Listhaug, Venstre-leder Guri Melby og byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Storsamfunnet må være kompromissløse i møte med terror, sa Stoltenberg. Det er ikke rom for tvil.

– Terroristene kan bestemme seg for å ta liv, men vi bestemmer at de ikke får ta fra oss demokratiet, det frie og åpne samfunnet vårt, sa Stoltenberg.

Biskopen takket de som ytrer

I gudstjenesten var det lystenning, tekstlesning og musikkinnslag. I sin preken brukte Oslo-biskop Kari Veiteberg anledningen til å takke dem som hever stemmen mot ondskapen rundt 22. juli og i samfunnet.

– Er det mulig å være upolitisk på denne minnedagen for 22. juli? For mange av oss er svaret nei, for noen av oss må heve stemmen. Takk til alle dere som gjør det, sa hun.

Klokken 12 ringte kirkeklokker over hele landet.

Senere torsdag holdes en markering på Utøya. På ettermiddagen holdes et nasjonalt minnearrangement i Oslo Spektrum.

Det blir en stjernespekket seanse, med musikalske innslag fra blant annet Highasakite, Dagny, Odd Nordstoga med Sol Heilo og Hkeem. Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil også holde tale på markeringen, som blir direktesendt på NRK. Programleder er Rima Iraki.

I salen vil det stort sett være etterlatte, overlevende og berørte, samt representanter fra det offentlige Norge. For få dager siden ble det imidlertid sluppet en rekke billetter for publikum.

Høyblokka i regjeringskvartalet midt i Oslo sentrum og flere bygninger rundt ble fullstendig ødelagt i terrorangrepet 22. juli 2011. Åtte mennesker ble drept momentant, mens ti ble innlagt på sykehus med alvorlige eller livstruende skader.   Foto: NTB

LES MER: Vibeke var bistandsadvokat for 14 Utøya-overlevende: - Hinsides alt jeg noen gang hadde hørt om

Terroren minutt for minutt

På twitterkontoen @aldriglemme kan nordmenn gjennom torsdagen følge med på hvordan terroren utspilte seg i sosiale medier for ti år siden – minutt for minutt.

Ved å sitere tweets fra personer som var til stede både i Oslo og på Utøya, samt folk som observerte terroren fra sidelinjen, ønsker de å bringe leserne så tett som mulig på hendelsene den dagen.

– Det vil bidra til at man aldri glemmer 22. juli, gjennom at folk tar dette inn på en mye nærere måte enn man kan med tradisjonelle medier, sa en av initiativtakerne, Vegard Grøslie Wennesland, til NTB tirsdag.

På forsiden nå