Høie: Planen for gjenåpning gjelder fortsatt

Planen om å gå til trinn fire i gjenåpningen av samfunnet når alle over 18 år har fått tilbud om første vaksinedose, står ved lag, understreker helseministeren

Helseminister Bent Høie.   Foto: Torstein Bøe NTB

Saken oppdateres.

– Men uansett hvilke planer vi legger, er det data og ikke datoer som styrer tempoet i gjenåpningen, sa helseminister Bent Høie (H) da han holdt pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Myndighetene vil gå til trinn fire i gjenåpningsplanen når alle over 18 år har fått mulighet til å beskytte seg mot alvorlig sykdom, altså tre uker etter at de har fått tilbud om første vaksinedose.

– Regjeringen vil snart ta en beslutning om videre gjenåpning basert på råd fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, men vi må være forberedt på å stoppe opp hvis utviklingen går i feil retning, sa Høie.

- Sitter langt inne

Helseminister Bent Høie (H) sier vi må fortsette å følge smittevernreglene slik at barn og unge kan fortsette å leve så normalt som mulig.

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag sa Høie at dersom man skal stramme inn der smitten nå sprer seg mest, må de stramme inn blant barn og unge.

– Det sitter langt inne, sa statsråden.

1415 nye koronatilfeller

Han sa at de yngste har båret en tung bør under pandemien. Han sa at de vet at barn og unge er lite utsatt for alvorlig sykdom ved smitte, men at langvarige tiltak rammer dem hardt.

– Vi må derfor gjøre en innsats slik at barn og unge kan fortsette å leve så normalt som mulig, sa Høie.

– Jeg ber ikke om mye. Jeg ber bare om at vi fortsetter å følge rådene og reglene som hindrer at smitten sprer seg. Det kan, beklageligvis, se ut som meteren har blitt til en desimeter, eller rett og slett gått i glemmeboka for ganske mange, sa han.

Det siste døgnet er det registrert 1.415 koronasmittede i Norge, og smittetallene har vært stigende den siste tiden.

Stoltenberg: Smitteøkningen er alvorlig

– Vi mener denne siste økningen i smittespredningen er alvorlig, først og fremst fordi smitten vil ramme en del mennesker som kommer til å bli alvorlig syke. Hvis smitteøkningen fortsetter å være så rask og så høy, vil den spre seg til store deler av befolkningen og flere aldersgrupper, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge fredag.

Det er fortsatt rundt 500.000 voksne mennesker i Norge som ikke er vaksinert. Regner vi med alle som er under 18 år, er det nesten 1,6 millioner mennesker i Norge som er uten beskyttelse fra vaksine.

– Etter hvert som tiden går, vil vi se at et større antall av dem som smittes, blir syke og dør – også blant vaksinerte og fullvaksinerte, sa Stoltenberg.

På forsiden nå