1.796 nye koronasmittede registrert siste døgn: – Høstens smittestrategi har ikke fungert godt nok

Det siste døgnet er det registrert 1796 koronasmittede i Norge, ifølge MSIS. Dette er det høyeste tallet på ett døgn så langt under pandemien.

Saken oppdateres.

Den forrige toppnoteringen var 1.552 nye smittede og kom fredag i forrige uke.

Ifølge MSIS-oversikten til Folkehelseinstituttet ved midnatt natt til onsdag er 160.174 nordmenn bekreftet smittet siden pandemien startet, og økningen det siste døgnet oppgis å være 1.796.

89 innlagt

Tirsdag var 89 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ti pasienter fra dagen før. Elleve av pasientene får respiratorbehandling, og 22 ligger på intensivavdeling. Tallet på innlagte er det høyeste siden 26. mai, ifølge oversikten.

Mye av smitten skjer på skolene. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier til NRK at høstens smittestrategi ikke har fungert godt nok.

– Det har ikke vært ønske fra Helsedirektoratets og Helsedepartementets side at det skal spre seg så mye smitte i skolene, og det har økt raskere enn det vi forventet, sier Stoltenberg.

Hun sier det nå er vanskelig å tolke tallene fordi det er så mye selvtesting.

– Da registreres ikke de negative prøvene. Det betyr at vi i mye mindre grad enn før vet om disse tallene representerer hvordan epidemien utvikler seg. De er ikke direkte sammenlignbare med tidligere tall.

Tresifret antall innleggelser

Om kort tid kan vi være oppe i et tresifret antall sykehusinnleggelser på grunn av korona, tror assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Det store spørsmålet er hvor mange alvorlige sykdomstilfeller vi får når smitten øker slik som nå. Jeg tror vi vil få et tresifret antall inneliggende pasienter om ikke så lenge, mer enn hundre som ligger inne samtidig, sa Nakstad til NTB tirsdag.

– Men jeg håper at vi ikke når de samme nivåene som i vinter da vi hadde den tredje smittebølgen, føyde han til.

Fått konsekvenser

De høye smittetallene den siste tiden har fått konsekvenser for gjenåpningsplanen.

– Foreløpig har man satt gjenåpningen på pause for å kunne gjennomføre mer vaksinering, og regjeringen vil ta stilling til dette i en helhet i tiden framover, sa Nakstad.

Til sammen er 814 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,5 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

Til nå har 3.856.128 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.042.690 personer har fått andre dose.

På forsiden nå