Nå starter regjeringssonderingene: – Jeg gleder meg og er optimistisk

I dag samler Ap, Sp og SV seg på Hurdalsjøen Hotell. De skal avklare om de tre partiene kan bli enige om så mye at det er et grunnlag for å gå i regjeringsforhandlinger.

SVs partileder Audun Lysbakken, Aps partileder Jonas Gahr Støre og Sps partileder Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen før regjeringssonderingene startet på Hurdal torsdag. Det var tidvis svært god stemning mellom partilederne i de høstlige omgivelsene langs Hurdalssjøen.  Foto: Olav Olsen, Aftenposten

Saken oppdateres.

– Jeg gleder meg og er optimistisk, proklamerte Ap-leder Jonas Gahr Støre da han sammen med Sp-leder Trygve Slagvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken møtte pressen i Hurdal torsdag formiddag.

De tre partiene starter i dag sonderinger om en mulig trepartiregjering. Det skjer på Hurdalsjøen Hotell, som ligger nede ved vannkanten langs Hurdalsjøen, rundt en times kjøring nord for Oslo, skriver Aftenposten.

I høstfargede omgivelser skal de tre partiene finne ut om det er grunnlag for å gå videre til regjeringsforhandlinger.

Støre og Ap håper sonderingene skal ende med reelle regjeringsforhandlinger og en ny rødgrønn trepartiregjering.

LES OGSÅ: Borten Moe røper hva som er Sps maktplan nå

SV ønsker også en trepartiregjering, mens Sp hele tiden har vært tydelige på at de har ønsket en Ap/Sp-regjering uten SV. Mandag ble det klart at de nå åpner for å sondere om det er muligheter for en trepartiregjering.

Vil være effektive

Støre beskriver sonderingene som en viktig mellomstasjon på veien mot forhandlinger. Han har ikke satt opp noen tidsplan for hvor lenge sonderingene vil vare.

– Vi skal ikke bruke for lang tid på det. Det er vi enige om. Vi har ikke satt en absolutt tidsfrist, men vi har tenkt å være effektive å gå rett på sak, sa Støre.

LES OGSÅ: Fylkesledere i Sp vil ha flertallsregjering med SV 

Han utelukker ikke at sonderingene kan være ferdige allerede neste uke.

Sp-lederen ble spurt om hva han vil si til velgerne som trodde han ville holde SV på en armlengdes avstand.

– Nå sonderer vi hvilket grunnlag det er for forhandlinger. Og i politikken er det alltid sakene som er det avgjørende. Det vi skal bruke de neste dagene og timene på er å sondere hvordan man kan få gjennomført flest mulig saker, svarte Vedum.

Lysbakken: - Stiller med åpent sinn

Fra Arbeiderpartiet er det Støre og nestleder Hadia Tajik som deltar i sonderingene. Fra Senterpartiet er det partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad.

Fra SV er det partileder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø.

– Jeg kommer hit med et åpent sinn, nysgjerring på hva vi kan få til. Det er egentlig bare en måte å finne ut av det på, snakke om saker og politikk. Det er det vi er her for, og det vil vise oss hvor langt det er mulig å komme, sier Lysbakken.

På forsiden nå