Sanner: – Et mer normalt budsjett for 2022

Oljepengebruken tas ned i statsbudsjettet for 2022, og dette blir et mer normalt budsjett, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) før budsjettframleggelsen.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) hjemme på morgenen før han legger fram statsbudsjettet for 2022  Foto: Javad Parsa / NTB

Saken oppdateres.

– Søvnen har vært veldig god, selv om jeg må innrømme at jeg er litt spent før en så stor og viktig dag. Statsbudsjettet er alltid viktig, men det er spesielt i dag siden det er det siste budsjettet Solberg-regjeringen legger fram, sa finansministeren til pressen som hadde samlet seg utenfor Sanners hjem i Bærum tirsdag morgen.

– Mye går bra i norsk økonomi. Det betyr at vi kan ta ned oljepengebruken, noe vi gjør i 2022. Det er godt å kunne overlevere en økonomi i bedre stand enn den vi overtok, sa han.

Her er noen nøkkeltall:

  • Regjeringen vil bruke 322,4 oljemilliarder til neste år, 84,4 milliarder mindre enn i år.

  • Samlet verdiskapning i Fastlands-Norge (BNP-Fastlands-Norge) er ventet å øke med 3,8 prosent neste år, mot en ventet økning på 3,9 prosent i år.
  • Den registrerte arbeidsledigheten anslås å gå ned fra 3,2 prosent i 2021 til 2,4 prosent i 2022.
  • Underskuddet i 2022 blir rundt 84 mrd. kroner lavere enn i 2021 og 63 mrd. kroner lavere enn i 2020, regnet i 2022-kroner.

Listen oppdateres fortløpende.

Tøffe prioriteringer

Sanner overtok statsrådsposten i januar 2020 og beskriver selv at han fikk en drøy måned som «vanlig» finansminister før koronakrisen slo inn.

– Jeg mener at vi sammen, inkludert opposisjonen og partene i arbeidslivet, samlet oss om gode tiltak. Når jeg ser tilbake, så mener jeg at vi har lyktes med å komme ut av krisen med et sterkt næringsliv, sånn at folk kan komme tilbake på jobb.

Det har vært tøffe prioriteringer i arbeidet med dette budsjettet, ifølge Sanner.

– Det må vi venne oss til. Handlingsrommet i budsjettet framover kommer til å bli mindre enn det har vært.

Han sier at han ikke er bekymret for hva Støre-regjeringen vil gjøre med budsjettet.

– Men vi er politisk uenig, så det blir en ny retning. Jeg håper de tar vare på den gode utviklingen i arbeidsmarkedet.

Flere milliarder ekstra til kommunene

– Til neste år foreslår vi å øke de frie inntektene til kommunene med 2 milliarder kroner, sier kommunalminister Nikolai Astrup (H) til NRK noen timer før statsbudsjettet legges fram.

Kommunalministeren opplyser også at kommunene vil få varig økte skatteinntekter på 3,2 milliarder kroner.

– De vil også få over 5 milliarder kroner mer i inneværende år enn det de så for seg ved begynnelsen av året, noe som kommer på toppen av de 3,2 milliarder kronene. Så det er betydelig økning i inneværende år, noe som gir et godt utgangspunkt for neste år, sier han.

På forsiden nå