FN-sjefen sjokkert over Kongsberg-drapene

FNs generalsekretær António Guterres sier han er sjokkert og trist over nyheten om drapene på Kongsberg.

Saken oppdateres.

Nyheten om angrepet som tok livet av fem mennesker og skadet to andre, blir slått stort opp i internasjonale medier.

– Jeg er sjokkert og trist over de tragiske nyhetene som kommer fra Norge. Mine tanker er med ofrenes familier og Norges folk i denne veldig vanskelige tida, skriver FN-sjefen på Twitter.

Ordføreren: - Grusom hendelse

Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand skriver i en pressemelding torsdag morgen, at det Kongsberg har opplevd, er noe ingen trodde kunne skje.

– En grusom voldshendelse, skriver Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand etter at fem personer ble drept i byen onsdag kveld.

I en oppdatering på kommunens nettsider opplyses det at de setter kriseledelse fra klokken 9, og at Kongsberg kirke er åpen for alle fra samme tidspunkt.

– Det som ingen trodde kunne skje, har skjedd. En grusom voldshendelse har rammet byen vår. Så langt kan vi konstatere at fem personer er bekreftet døde og ytterligere to er skadd, skriver Sand og rådmann Wenche Grinderud i meldingen.

Kari Anne Sand, Ordfører i Kongsberg  Foto: Annika Byrde

- Nå står vi sammen

– Vår dypeste medfølelse og varme tanker går til dem som er sterkest berørt. Hele Kongsberg-samfunnet preges av dette. Nå står vi sammen og tar vare på hverandre, skriver de.

Til VG sier ordføreren at både Kongsberg og nabokommunene er berørt av det som har skjedd.

– Det skaker jo opp hele lokalsamfunnet og nabokommunene. Jeg vil tro det er mange som kjenner de som er direkte berørt. Dette vil prege samfunnet i lang, lang tid fremover, sier ordføreren.

Støre: – Grufulle handlinger

– Det er grufulle handlinger som er avdekket. Dette er uvirkelig, sier påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om drapene på Kongsberg.

Ap-lederen ble orientert om situasjonen av avtroppende justisminister Monica Mæland (H) onsdag kveld.

– Det er grufulle handlinger som blir avdekket. Dette er uvirkelig. Men virkeligheten er at fem mennesker har blitt drept, mange er såret og mange er i sjokk, det gjør inntrykk, sier Støre til NRK.

Jonas Gahr Støre (Ap)  Foto: Terje Pedersen

Han sier tankene går til de involverte i hendelsen, deres pårørende og familie, og andre som er redde eller preget av det som skjedde.

– Jeg har hatt kontakt med folk på Kongsberg som oppfatter dette som en uvirkelig hendelse. Tankene går til disse, og til politi og helsepersonell som nå jobber med å skape trygghet for sårbare mennesker, sier Støre.

Han sier at hans regjering er klar til å overta håndteringen av drapene når statsminister Erna Solbergs regjering går av klokken 10 torsdag formiddag. Foreløpig er det ikke avklart om Støre selv eller den påtroppende justisministeren drar til Kongsberg.

– Det vil vi vurdere når vi får oversikt. Men etter det jeg forstår, jobber politiet godt med dette nå. Det er viktig å ta det i tur og orden, sier Støre.

På forsiden nå