Mann i 30-årene siktet for drapene på Kongsberg

En mann i 30-årene er siktet for drapene på fem personer på Kongsberg. Mannen er dansk statsborger, men bosatt i Kongsberg, opplyser politiet.

Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum etter onsdagens hendelser i Kongsberg  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Saken oppdateres.

Siste: Torsdag morgen bekrefter politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen at den siktede etter drapene i Kongsberg erkjenner forholdene. Det sier hun til TV 2. Hun forteller at siktede er kjent av politiet fra før og at han har vært i kontakt med norsk helsevesen flere ganger.

Til NTB bekrefter Mathiassen at siktede brukte andre våpen i tillegg til pil og bue.

– Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene, skriver politiet i en pressemelding natt til torsdag.

Mannen ble pågrepet og siktet etter at fem personer ble drept og tre skadd i Kongsberg sentrum onsdag kveld. Han er fraktet til arresten i Drammen.

Klokka 10 torsdag formiddag holder politiet pressekonferanse, opplyser Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Den siktede har fått oppnevnt Fredrik Neumann som forsvarer, opplyser politiet.

– Har vært i avhør

Mannen som er siktet etter drapene på fem personer på Kongsberg, samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen, opplyser forsvareren.

– Jeg har snakket med min klient, og vi har vært i avhør, sier forsvareren, advokat Fredrik Neumann, til VG.

– Han samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen, legger forsvareren til.

Den siktede mannen, som er dansk statsborger og bosatt i Norge, ble pågrepet klokka 18.47 onsdag. Han ble deretter fraktet til arresten på politihuset i Drammen.

Pil og bue

Politiet fikk klokken 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Klokken 18.47 ble mannen pågrepet.

Politiet har opplyst at det var en konfrontasjon mellom dem og gjerningsmannen før han kom seg unna. Ingen politifolk ble skadd i denne konfrontasjonen. Litt senere ble han pågrepet. I forbindelse med pågripelsen ble det avfyrt varselskudd.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse onsdag kveld.

Skadd politimann

En av de skadde er en politimann som var i en butikk, et av åstedene, på fritida.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling, sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse sent onsdag kveld.

Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, under en pressekonferanse etter drapene på Kongsberg.   Foto: Terje Pedersen

NTB fikk torsdag kveld opplyst at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser.

Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sa Aas onsdag.

Samtidig mener politiet at gjerningsmannen handlet alene, og det pågikk sent onsdag ikke noe aktivt søk etter flere personer.

Vitne: Stor aktivitet

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate i Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde.

Politiet har ifølge henne onsdag kveld gått rundt med lommelykter og sett gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Politiet har opprettet en tipstelefon i saken. Nummeret er 47696400. De har varslet ny informasjon om pressehåndtering klokka 7.30 torsdag morgen.

På forsiden nå