Regjeringen vil ikke hente hjem IS-kvinner

I utgangspunktet vil ikke den nye regjeringen hente hjem folk som drar ut som fremmedkrigere, opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Saken oppdateres.

– Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere. Alle har jo rett til å be om konsulær bistand, men jeg kan ikke kommentere situasjonen ut over det, sier den ferske utenriksministeren Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

– Bekymret for barna

Mandag fortalte kanalen at terrorsiktede Aisha Shazadi Kausar setter sin lit til at en ny regjering vil hente henne og sønnen fra Syria til Norge. Kausar er en av to norske IS-kvinner som formelt har bedt om bistand til å komme hjem.

Huitfeldt understreker at alle har rett på individuell behandling dersom de ber om konsulær bistand.

– Vil dere ta kvinnene hjem hvis det er en forutsetning for å få barna hjem?

– Vi er selvfølgelig veldig bekymret for barna. Vi følger situasjonen nøye, svarer Huitfeldt.

Forpliktet til å hente de hjem

Redd Barna er skuffet over uttalelsen fra Huitfeldt og mener det er et svik mot barna dersom de ikke hentes hjem til Norge.

– Norge har en klar moralsk og juridisk forpliktelse til å hente hjem barna sammen med mødrene sine, slik at barna kan få den oppfølgingen de har behov for, samtidig som at mødrene blir straffeforfulgt her, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

Hun mener barna straffes for foreldrenes valg.

– De lever under det FN har beskrevet som torturlignende forhold. Vi har sett flere land hente hjem barn med mødre av hensyn til barnas rettigheter og risikoen for at barna blir radikalisert.

(©NTB)

På forsiden nå