Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Norges nye klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) sier vi ikke vil komme oss unna energikrisen uten mer vindkraft.

- Vi kommer oss ikke unna uten mer vind, sier Klima-og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap).  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

– Vi skal bygge ut mer energi. Vann, sol og vind. I den rekkefølgen, sier Espen Barth Eide til E24.

– Til land og til havs. Vi kommer oss ikke unna uten mer vind, sier han.

LES OGSÅ: Vindkraft-dommen: Departementet vet ikke når de kan svare

Må kutte

Eide sier han vil forhandle med de andre statsrådene med utslipp, som om det var penger. Støre-regjeringen har satt seg som mål å kutte norske utslipp av klimagasser med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

For å nå målet må utslippene kuttes med 7 prosent hvert eneste år.

– Vi har et utslippsbudsjett vi kan tillate oss hvert år. Hvis noen har et sterkt og godt politisk argument for å skjerme noen, så kan de gjøre det, men da må de hjelpe til å anvise hvor det kan kuttes et annet sted, sier Eide.

LES OGSÅ: Tina Bru forsvarer vindkraftutbygginga på Fosen

- Må finne nisjene

Over 80 prosent av Norge utslipp kommer fra tre store utslippssektorer: Transport, olje- og gassproduksjon og industri. Det meste av kuttene må derfor tas her.

– Vi skal prøve å finne de nisjene hvor vi kan være best, sier Eide og peker blant annet på industri knyttet til havvind og utslippsfritt drivstoff til skipsfart.

LES OGSÅ: - Et forsøk på omkamp mot Høyesterett

På spørsmål om hvilke industrier som skal subsidieres, sier Eide at det er mye annet staten kan gjøre enn å gi økonomisk støtte.

– Det er en litt sånn forenkling å tro at aktiv næringspolitikk betyr «vær så god». Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier han.

LES MER: Foreslår at de kan søke på nytt

På forsiden nå