Stoltenberg: – Vi bør være bekymret

Det er grunn til å være bekymret for den nye koronavarianten omikron, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge   Foto: Torstein Bøe

Saken oppdateres.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sier Stoltenberg til NRK.

Foreløpig vet vi for lite om virusvarianten, sier hun.

– Det ser ut til at den er mer smittsom, kanskje vesentlig mer smittsom. Det er usikkert hvorvidt den gir alvorlig sykdom og hvordan vaksinene virker.

FHI tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

– Hvor godt vet vi ikke. Så langt ser det ikke ut til at den gir mer alvorlig sykdom, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Slik forklarer FHI korona-mutasjonen i Trondheim

Må se hvordan virusvarianten opptrer

Meldinger om mindre alvorlig sykdom fra land hvor omikron-varianten har spredt seg, kan tyde på at koronaviruset blir mindre farlig.

– Men vi er usikre på den konklusjonen. Vi må se hvordan varianten opptrer i land som Norge, sier Stoltenberg.

Norge har både en annen alderssammensetning enn mange land sør i Afrika, og kald vinter og sesong for denne typen sykdom, sier Stoltenberg. Dessuten er den norske befolkningen vaksinert i langt større grad.

– Vi vil få flere opplysninger om hvordan den fungerer i Europa og også Norge ganske raskt, sier hun.

LES OGSÅ: FHI: Mulig at omikron har kommet til Norge

Diskuterer tiltak og råd til regjeringen

Gjennom helgen har helsemyndighetene diskutert hva omikron-varianten betyr for smittestrategien i Norge og hvilke råd de skal gi helsedepartementet.

– Vi er mer klare for ytterligere tiltak, sier Stoltenberg.

Beslutninger om regionale og nasjonale tiltak kommer «ganske snart». Regjeringen får råd fra Helsedirektoratet og FHI også mandag, sier Stoltenberg.

FHI legger til grunn at omikronvarianten allerede kan være i Norge.

– Vi er i hvert fall nokså sikre på at den kommer snart, om den ikke er her allerede, sier Stoltenberg.

Den nye koronavarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Den har siden spredt seg til flere land, blant annet i Europa. Norge og flere andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

- Svært høy risiko

Omikron-varianten av covid-19 vil trolig spre seg over hele verden, sier Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere land stenger grensene for alle utlendinger.

WHO ber sine 194 medlemsland om å akselerere vaksineringen av prioriterte grupper og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester, skriver Reuters.

– Omikron-varianten vil trolig spre seg internasjonalt og utgjør en svært høy risiko. Nye store smitteøkninger kan få alvorlige konsekvenser i noen regioner, sier organisasjonen i en uttalelse.

De legger imidlertid til at det foreløpig ikke har vært dødsfall knyttet til omikronvarianten, skriver nyhetsbyrået AFP.

I tillegg ber organisasjonen om mer forskning for å forstå Omikron-variantens potensial til å smitte ferdigvaksinerte personer og de som allerede har hatt covid-19. De venter at mer data kommer i løpet av de neste ukene.

Mange mutasjoner

Omikron-varianten ble først oppdaget i Sør-Afrika, og ble kunngjort som en ny variant torsdag. Men koronavarianten har allerede rukket å spre seg til en rekke land over hele verden. De første tilfellene i Europa ble påvist i Belgia fredag ettermiddag.

Siden er omikron blitt påvist i en rekke europeiske land, blant annet Danmark. Foreløpig er ikke varianten funnet i Norge.

– Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres potensielle innvirkning på pandemiens utvikling, skriver WHO.

Stengte grenser

Fredag forårsaket omikron-nyheten kraftig nedgang på verdens børser. Dette fallet fortsatte på asiatiske børser mandag, mens europeiske børser åpnet litt i pluss.

Regjeringen i Japan kunngjorde mandag at de gjeninnfører streng grensekontroll og stenger grensene for utlendinger fra hele verden. Tidligere har Israel gjort det samme.

Filippinene utsetter planer om å tillatte innreise for vaksinerte turister, mens Australia mandag kunngjorde at de dropper en planlagt gjenåpning av grensene for studenter og arbeidere med høy kompetanse.

En rekke land har innført innreiseforbud for reisende fra land i det sørlige Afrika, noe Sør-Afrika har reagert på.

Israel har også gjeninnført den omstridte overvåkingen av mobiltelefonene til koronapasienter og deres kontakter.

På forsiden nå