Regjeringen strammer inn: Dette er de nye tiltakene

Regjeringen mener det er nødvendig med nye nasjonale tiltak fra midnatt for å håndtere koronasituasjonen.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Camilla Stoltenberg i FHI under pressekonferensen om koronasituasjonen torsdag.  Foto: Annika Byrde / NTB

Saken oppdateres.

- Det er sannsynlig at omikron vil spre seg til andre deler av landet enn Oslo. Derfor er det nødvendig med nasjonale tiltak, sa statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Han varslet videre at det blir skjerpede tiltak for dem som reiser inn i Norge, samt regionale og nasjonale tiltak. De nye reisekravene er testkrav ved innreise og grensekontroll.

Alle som kommer til Norge, har fra natt til fredag plikt til å teste seg innen 24 timer etter ankomst til landet. Det gjelder både vaksinerte og uvaksinerte, opplyste helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under pressekonferansen.

Hensikten med de nasjonale tiltakene er å forsinke spredning av omikron-varianten av koronaviruset.

Dette er de nye tiltakene:

  • Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.
  • Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent
  • Regjeringen ber voksne vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe
  • Det er en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Det er nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand.

De nye tiltakene gjelder fra midnatt natt til fredag 3. desember.

Mulig med julebord

Støre sier det vil være mulig å gjennomføre julebord innenfor de nye smitteverntiltakene, men at det må tas nye vurderinger.

- Jeg mener at det må man vurdere i forhold til de reglene som her er gitt, hvor man understreker viktigheten av å holde avstand og begrense nærkontakter. Det er mulig å holde julebord og respektere de reglene samtidig, sier Støre.

Han sier at det er viktig å ivareta smitteverntiltakene samtidig som man holder folk i jobb.

- Dersom du og jeg går glipp av et julebord, så er det en ting. Men de som leverer julebord, de som jobber på restauranter og i utelivet, de er vi opptatt av å ta vare på.

Han oppfordrer alle som skal på julebord, til å tenke seg ekstra om.

Anbefaler hjemmekontor

Kjerkol opplyste under pressekonferansen at flere kommuner får munnbindpåbud og krav om hjemmekontor.

De regionale tiltakene gjelder for Oslo, Asker, Bærum og opptaksområdet til Ahus (Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn).

Regjeringen innfører nasjonale anbefalinger der de ber arbeidsplasser om å legge til rette for hjemmekontor når det ikke går utover viktige og nødvendige tjenester.

- Vi ber voksne om å holde avstand og å unngå klemming og håndtrykk, sier Kjerkol.

- Fortsatt er vi nødt til å holde avstand for å få kontroll på smittespredningen, men det betyr ikke at vi ikke kan ha god kontakt med hverandre. Vi kan også gå på utesteder, slår Støre fast.

Han sier det raskt kan bli behov for ytterligere tiltak dersom situasjonen forverrer seg.

LES OGSÅ: Støre: – Synes at folk skal planlegge for å se familien i jula

Økonomiske ordninger

For å møte uroen som måtte oppstå ved innføringen av nye koronatiltak, viderefører regjeringen økonomiske tiltak og ordninger blant annet for kulturlivet.

- Kultur, frivillighet og idrett, som har hatt en stor uro gjennom hele pandemien, får ordningene videreført for å sørge for en trygghet for de aktørene fram til sommeren, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen.

- Da kan man jobbe som normalt og vite at det er en trygghet dersom det kommer den type restriksjoner som vi nå innfører i deler av landet, fortsatte han.

I tillegg blir den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner stående til januar, og Vedum sier regjeringen vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.

Ved koronarelatert sykdomsfravær på jobb blir det innført at arbeidsgiver tar kostnaden for de første fem dagene, mens staten tar kostnaden fra og med dag seks.

LES OGSÅ: - Vi jobber nå med nye innstramminger i grensereglene

34 innlagt i Helse Midt-Norge

Torsdag var 262 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på fem pasienter fra dagen før.

39 av pasientene får respiratorbehandling, og 64 ligger på intensivavdeling.

Det er to flere på respirator og fire færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

156 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 42 er innlagt i Helse vest, 34 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 30 er innlagt i Helse nord.

41 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, elleve er innlagt hos Helse nord, seks er innlagt hos Helse Midt-Norge, og seks er innlagt hos Helse vest.

Siden februar i fjor har 271 623 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

På forsiden nå