Skatteetaten åpner kontroll etter pendlerboligsakene

Skatteetaten skal kontrollere grunnlaget for arbeidsgiveravgift for Stortingets pendlerboliger, varsles det i et brev til stortingsadministrasjonen.

Stortinget i Oslo.  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Saken oppdateres.

Kontrollen vil ifølge brevet gjelde perioden 1. januar 2017 til 31. desember 2020.

Skatteetaten ber nå Stortingets administrasjon om opplysninger om alle som har fått pendlerbolig fem år tilbake. Den samme forespørselen er sendt til Statsministerens kontor (SMK). Fristen er 10. desember.

– Saken er av stor samfunnsmessig betydning, og den har vokst i omfang. Skatteetaten mener at vi nå har kommet til et punkt hvor det er riktig og viktig å følge opp med en kontroll, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Støre: Kontroll bidrar til tillit

Stortingsdirektør Marianne Andreassen forsikrer om at Stortingets administrasjon vil gi Skatteetaten all nødvendig informasjon.

– Vi ønsker å få ryddet opp i det som eventuelt måtte være av skattemessige problemstillinger hos oss, sier Andreassen.

Også arbeidsgiveravgift for pendlerboliger tildelt fra SMK vil bli kontrollert. Det er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) positiv til.

– Vi politikere er helt avhengige av tillit. Det har i høst vært mye oppmerksomhet om politikere og pendlerleiligheter. Derfor er det fint at Skatteetaten vil se nærmere på dette. Kontroll kan bidra til økt tillit, sier Støre.

Bred skatterevisjon

Stortinget satte i september i gang en bred skatterevisjon av stortingsrepresentantenes ordninger for å vurdere om fordeler skulle vært pålagt inntektsskatt, med tilhørende arbeidsavgift.

Dessuten utføres det en bred revisjon av alle skattemessige sider ved ordningene for landets øverste folkevalgte. Advokater fra Advokatfirmaet Grette er engasjert til oppdraget.

Skatterevisjonens rapport skal foreligge den 15. desember.

På forsiden nå