Det samlede skatteoppgjøret er klart onsdag

Nordmenn betalte 563 milliarder kroner i skatt i 2020, opp fra 539 milliarder i 2019, viser tall som Skatteetaten legger fram onsdag.

Saken oppdateres.

Til sammen har 2,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fått tilbake på skatten, i gjennomsnitt 12.500 kroner hver. For en million endte det med restskatt, i gjennomsnitt 34.300 kroner.

– Har du fått skatt til gode eller restskatt, skyldes det at dine økonomiske forhold ble annerledes enn grunnlaget for det beregnede skattetrekket ditt. Du kan unngå dette ved å justere opplysninger i skattekortet gjennom året, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

Koronapandemien har påvirket manges økonomi, og skattedirektøren oppfordrer derfor til å sjekke opplysningene på skattekortet for 2022, som man mottar nå i desember.

Blant bedriftene har 360.000 selskaper betalt til sammen 58 milliarder kroner i skatt, utenom inntekter fra oljevirksomheten, skriver Skatteetaten.

Onsdag legges skattelistene fram.

– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Det siste året har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene, fordelt på drøyt 556.000 brukere. Det er noe lavere enn året før. Loggføring av søk ble innført i 2013, og året før var det hele 16,5 millioner søk.

(©NTB)

På forsiden nå