I dag hadde vi fire og en halv time med dagslys - nå snur det

Tirsdag 21. desember er årets mørkeste dag, men så «snur» sola, og dagene begynner å bli lysere.

Snart går det mot lysere tider. Bildet er tatt fra Gamle Bybro i Trondheim ved en tidligere anledning.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Hvis dagene ikke har strukket til i det siste er det kanskje fordi antall timer med dagslys har blitt færre. Tirsdag 21. desember er årets mørkeste dag, men klokka kl. 16:59 «snur» sola, og dagene blir lysere.

Vintersolverv, også kjent som solsnu, betegner det tidspunktet der den nordlige halvkule er lengst unna sola. Det skjer hvert år den 21. eller 22. desember, og skyldes at dette er dagen solen står lavest på himmelen midt på dagen, ifølge Store norske leksikon.

I Oslo er det tirsdag fem timer og 53 minutter med dagslys, mens det i Trondheim er fire timer og 32 minutter med dagslys, ifølge yr.no. I Tromsø må man derimot smøre seg med tålmodighet og vente til 21. januar før sola titter fram over fjellene.

– Det er en gradvis overgang mot lysere tider, og vi får noen minutter mer med dagslys for hver dag som går, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane i Meteorologisk institutt.

– Her i Tromsø har vi fremdeles en god stund til med mørketid, men også vi merker at det blir lysere, sier Vågane.

På forsiden nå