FHI: Neppe forholdsmessig eller fornuftig med sterke tiltak over tid

FHI slår fast at deler av begrunnelsen for kontaktreduserende tiltak har falt bort, og at det neppe er fornuftig med strenge tiltak mot epidemien over tid.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.  Foto: Terje Pedersen

Saken oppdateres.

– Det er neppe forholdsmessig eller fornuftig med sterke tiltak mot epidemien over tid, skriver FHI i sin siste risikovurdering.

Der slås det fast at deler av begrunnelsen for kontaktreduserende tiltak, som isolasjon og karantene, ikke lenger er gyldig. Bakgrunnen er at alle unge og voksne nå har kunnet bli vaksinert, og de eldre og kronisk syke har kunnet få sin tredje dose.

– De er så godt beskyttet som vaksinasjon kan gjøre dem mot alvorlig sykdom. Nå må man ved innføring av tiltak ha en annen begrunnelse for varigheten av tiltakene og andre kriterier for avslutning av tiltakene, skriver FHI.

Og fortsetter:

– Siden vaksinasjon ikke kan stoppe epidemien og viruset derfor alltid vil sirkulere vil tiltakene i hovedsak bare utsette smittetidspunktet for folk og dermed dempe eller utsette en bølge.

I samme rapport understreker FHI at omikronvarianten av koronaviruset vil gi en betydelig vinterbølge med flere hundre tusen smittede.

– Det er fortsatt nødvendig å følge epidemiens utvikling nøye for å kunne lette på tiltak om mulig, men også for å kunne bremse epidemien ytterligere dersom den truer med å gi betydelig sykdomsbyrde og overbelastning på helsetjenestene og samfunnet, skriver FHI.

På forsiden nå