Flere trønderske kommuner gir vaksinetilbud til barn mellom 5 og 11 år

Foreldre som ønsker å vaksinere sine barn mellom 5 og 11 år, vil nå få tilbud om vaksinedose. Trondheim og noen andre utvalgte kommuner vil få vaksineoppgaven.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier FHI ikke har en anbefaling om at alle barn mellom 5 og 11 år skal vaksineres.  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Saken oppdateres.

Enkelte barn i alderen 5-11 år med en alvorlig grunnsykdom får nå tilbud om koronavaksine, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

Trondheim kommune og noen andre utvalgte kommuner i Trøndelag er gitt i oppgave å vaksinere barn i alderen 5- 11 år med alvorlig grunnsykdom. I tillegg til Trondheim er dette Nærøysund, Namsos, Steinkjer, Levanger, Stjørdal, Ørland, Orkland, Oppdal og Røros

Trondheim kommune gir tilbud til barn i målgruppen fra Malvik, Melhus og Midtre Gauldal.

- Liten gruppe med barn

Barn i alderen 5–11 år har svært lav sannsynlighet for å bli innlagt sykehus på grunn av covid-19 infeksjon, også de med alvorlig grunnsykdom. Enkelte barn med alvorlig grunnsykdom kan likevel ha nytte av den beskyttelsen koronavaksinen gir, og det kan også bidra til at de lettere kan delta på skole og fritidsaktiviteter, står det videre.

Tilbudet vil gjelde en liten gruppe med barn som har svært alvorlig sykdom fra før, som de med kreft, organtransplanterte, alvorlig immunsvikt, alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer.

Det er BioNTech/Pfizer-vaksinen som vil bli brukt. Barna vil få en vaksinedose som er beregnet for barn. Denne vaksinedosen har 1/3 styrke av den som gis til voksne og ungdom over 12 år, heter det i pressemeldingen.

Spesielt aktuelt for noen

- Barn blir svært sjelden alvorlig syke, og det er foreløpig begrenset kunnskap om sjeldne bivirkninger eller bivirkninger som kan komme etter lang tid, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

- Den individuelle nytten for de fleste barna er liten, og Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke en anbefaling om at alle barn mellom 5 og 11 år skal vaksineres. De åpner imidlertid for at alle foreldre og foresatte får tilbud om vaksine til barna sine, men det vil være spesielt aktuelt for noen få grupper, sier hun.

Anbefaler andredose for barn mellom 12 og 15 år

Vaksine til de yngste barna vil særlig være aktuelt når det er snakk om kroniske sykdommer. Det kan også være særlig aktuelt i familier der barn er i nær kontakt med personer med særlig behov for beskyttelse, samt barn som skal oppholde seg i land med mer smitte eller dårligere helsetjenester, opplyser Kjerkol.

FHI anbefaler at barn mellom 12 og 15 år skal få andre vaksinedose, men Helsedepartementet understreker at det er første dose som gir den største nytten for denne aldersgruppen.

- Regjeringen følger Folkehelseinstituttets anbefaling når det kommer til vaksinering av barn og unge. Dette er et frivillig tilbud, og foreldre må avgjøre om de ønsker å vaksinere barnet sitt, sier Kjerkol.

På forsiden nå