Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing

Smittetrykket er på et såpass høyt nivå at det ikke lenger er hensiktsmessig med råd om jevnlig testing. Derfor avvikles det umiddelbart.

- Hver og en av oss må fremover ta et større ansvar selv, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.   Foto: Terje Pedersen

Saken oppdateres.

Det melder Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding fredag.

- Vi har nå en kraftig økning i antall smittede. Med så høye smittetall gir det mindre effekt å teste jevnlig. Vi justerer derfor i teststrategien og går bort fra rådet om jevnlig testing. Fra nå er det først og fremst personer med symptomer som bør teste seg, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i meldingen.

LES OGSÅ: Derfor er det for få hurtigtester i Trøndelag

Mangel på tester

Tidligere denne uken meldte Trondheim kommune at jevnlig testing var utfordrende grunnet mangelen på hurtigtester.

- Denne praksisen er satt på vent. Vi trenger alle testene vi har, sa Røsstad tirsdag.

Departementet melder at avviklingen nettopp er særlig viktig for skole, barnehage, høyskoler og universiteter. Det har vært anbefalt jevnlig testing i kommuner som har opplevd smittespredning som har påvirket samfunnet i stor grad.

Faglig vurdering

Det har også vært anbefalt testing i kommuner som har hatt et smittenivå i aktuelle aldersgrupper på over 2500 per 100 000 siste 14 dager.

Endringene i teststrategien gjøres på bakgrunn av faglige anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Helsedirektoratet og FHI har sammen gitt kommunene råd om hvordan tester skal prioriteres. Denne prioriteringsrekkefølgen gjelder fortsatt, hvor personer som har symptomer på covid-19 er øverst på listen. Deretter prioriteres personer som følger et testregime for å slippe karantene.

LES OGSÅ: Gaute måtte kjøpe på apoteket: – Nå er det lommeboka som avgjør hvem som får test

- Større ansvar selv

Med denne endringen vil det ikke lenger være et generelt råd om å prioritere tester til jevnlig testing.

- Hver og en av oss må fremover ta et større ansvar selv, og det gjelder også bruk av selvtester. Testene skal brukes når det er grunner til det, og da først og fremst ved symptomer, sier Kjerkol.

Hun understreker at kommuner som vurderer et eventuelt høyere tiltaksnivå, fremdeles må vurdere om jevnlig testing da kan være et alternativ.

- Målet er fortsatt at barn og unge skal skjermes for de mest inngripende tiltakene, sier Kjerkol.

På forsiden nå