Nordmenn svindlet for 240 millioner kroner gjennom sosial manipulering i fjor

I fjor ble det registrert svindel gjennom sosial manipulering for 240 millioner kroner i Norge. Det er 55 millioner kroner mindre enn året før, viser nye tall.

Saken oppdateres.

Av dette var 224 millioner kroner knyttet til kontooverføringer og 16,6 millioner kroner til betalingskort, skriver Finanstilsynet i sin risiko- og sårbarhetsanalyse for 2022.

I analysen kommer det fram at selv om antall svindelforsøk øker, var svindlet beløp i fjor lavere enn i 2020, da svindel ved sosial manipulering samlet utgjorde 295 millioner kroner.

– En viktig årsak til nedgangen er trolig at bankene forhindrer en stadig større andel av svindelforsøkene. Svindel gjennom sosial manipulering ser fortsatt ut til å være den mest lønnsomme metoden for kriminelle, sier seksjonssjef i seksjon for IT og betalingstjenester Olav Johannessen.

Svindel ved sosial manipulering, er der den som betaler er lurt til å iverksette svindeltransaksjonen.

Også ved svindeltransaksjoner med kort er det store penger i omløp. I fjor var det 147.000 slike transaksjoner, mot 205.000 i 2020. Til tross for nedgangen økte tapene på kortsvindel med 9,9 prosent, til 162 millioner kroner i 2021.

(©NTB)

På forsiden nå