Skolenes Landsforbund og Norsk Lektorlag var først ute med opptrapping av streiken etter at forsøkene på å ta opp igjen forhandlingene i skolestreiken totalhavarerte søndag kveld. Det dominerende Utdanningsforbundet har allerede 7700 medlemmer i streik og diskuterer opptrapping, skriver aftenposten.no.

Mens kommunene og fylkene som rammes allerede har spart nærmere 200 millioner kroner på streiken, renner pengene ut av forbundenes streikekasser. Utdanningsforbundet har lovet at ingen av medlemmene skal tape økonomisk dersom de blir tatt ut i streik.

Forbundets utgifter er på cirka 10 millioner kroner om dagen, etter opptrappingen til 7700 streikende. Utdanningsforbundet har solid økonomi, med en streikekasse på 730 millioner kroner og egenkapital på litt under 1 milliard. Streiken begynte for alvor 11. august med 5500 lærere i streik, mens den ble trappet ytterligere opp til 7700 21. august. Så langt har konflikten trolig kostet 70-80 millioner kroner.

Forbundenes kostnader er ikke like store som kommunenes innsparinger. Mens arbeidsgiver sparer lønnsutgifter og arbeidsgiveravgift, er det ikke skatt på uttak fra streikekassen.

Opptrapping

Mens de mindre forbundene varslet en moderat opptrapping mandag, sier Utdanningsforbundet at de løpende diskuterer når motparten skal få beskjed om nye uttak. Med tanke på at situasjonen virker helt fastlåst og at alt tyder på en langvarig streik, kan det være at forbundet vil være forsiktig og ikke ta ut mange.

Skal arbeidsgiverne tvinges tilbake til forhandlingsbordet, må trusselen om en langvarig streik være troverdig.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied vil ikke kommentere størrelsen på streikekassen, eller hvor fort den tappes.

- Jeg nøyer meg med å si at vi har erfaringer med streiker og kan dimensjonere uttaket med tanke på en langvarig streik, sier hun, og føyer til at det er mulig å skrive ut ekstrakontingent på medlemmene som ikke er tatt ut.

Etter streiken kan det også være behov for å bygge opp krigskassen igjen, og da må medlemmene bidra.

- Selvfølgelig må vi tenke på kostnadene, men det som bekymrer meg mest er prisen en langvarig streik får for elevene. Høstsemesteret er kort og en flere uker lang streik går hardt ut over elevenes læring, sier Lied.

Satser på kaos

LO-forbundet Skolenes Landsforbund tar ut 73 nye medlemmer, dermed er ca 150 medlemmer i streik.

- Vi regner med at dette blir langvarig og satser på et begrenset uttak, ellers blir det veldig dyrt, sier forbundsleder Anne Finborud.

Etter søndagens korte og dramatiske møte med KS tror hun at det kan bli en lang konflikt. Stemningen mellom partene er bitter og de snakker ikke godt sammen.

Også Norsk Lektorlag varsler opptrapping. 12 lærere ved Torstad ungdomsskole i Asker blir tatt ut i streik fra mandag 1. september.  Foreløpig streiker 31 av medlemmene. Laget har 2500 kommuneansatte medlemmer.

Musikernes Fellesorganisasjon har tatt ut litt under 50 medlemmer på skoler og kulturskoler.

Organisasjonene har ikke lyktes i å samordne uttaket, og fremstiller det som en god strategi. Det skaper kaos, forvirring og merarbeid hos motparten. Dessuten gir hyppige meldinger om opptrapping blest rundt streiken.

Forbundslederne sier at de hele tiden vurderer faren for tvungen lønnsnemnd, men at det fortsatt ikke er snakk om å true liv, helse eller vesentlige samfunnsinteresser. Det er 100.000 elever som er uskyldig tredjepart. Så lenge de yngste elevene skjermes i stor grad, er det få foreldre som har problemer med å gå på jobb som vanlig.