Siri Von Krogh er nettjordmor på altformamma.no, og svarer daglig på spørsmål om graviditet og fødsel. Hun opplever en økende trend om gravide som vil slanke seg, og sier den startet for noen år siden.

-Tendensen kom med bloggerne, og har eskalert det siste åre. Jeg får spørsmål om dette flere ganger i uken, sier hun til Aftenposten.no.

Spørsmål hun har besvart:

  • Hva slags måte kan jeg slanke meg på som gravid?

  • Er det farlig å slanke seg når man er gravid? Jeg veier ti kilo for mye allerede.

  • Jeg spiser havregryn, banan, frukt, pasta og ris. Unngår ferdigprodukter og ikke godteri. Er engstelig for vektøkning. Hva skal jeg gjøre?

Søndag skrev aftenposten.no at jordmorforbundet og allmennlege er bekymret over trenden at gravide slanker seg for å få små barn.Nettjordmoren deler bekymringen.

Siri Von Krogh har besvart 23 500 henvendelser om fødsel og graviditet de siste tre årene. Hun sier at slanking i svangerskapet også debatteres på forumet "altformamma". Hun startet nettstedet "barnimagen" for 14 år siden, og besvarer nå henvendelser på altformamma.no.

- Bloggerne har motiv

Hun mener den vanlige gravide glemmer at bloggerne har motiv for å legge ut slanke kropper, både før og etter fødsel

-De lever av kroppene sine og er avhengig at å se pene og slanke ut.  Det er ikke rart at de er kroppsfikserte.  Samtidig er kroppspresset stort, og hele vårt samfunn er bygget opp rundt det at man skal være tynn.

Von Krogh er ikke kritisk til bloggere, hun synes de frisker opp i debatten.

-Men det er viktig å skille mellom den vanlige gravide damen i Norge og de som lever av å være vakre. Den vanlige gravide må se disse bloggene ut fra deres relasjon.

Nett-jordmoren har i mange år sett at mange kvinner er redde for å legge på seg for mye under svangerskapet.

-Noen er engstelige for at babyen skal bli for stor, og at de skal revne under fødsel. Mange er opptatt av å slanke seg med en gang og få kroppen sin tilbake. Men de glemmer det viktigste;  de har skapt et fantastisk fint barn.

Skal legge på seg

Siri Vond Krogh mener alle gravide bør legge på seg.

-Det er nødvendig for å sikre at baby får nok mineraler og ernæring.  Alle barn som veier under 3100 gram er for små, de som slanker seg kobler ikke at de utsetter barnet sitt for stor fare.

Les mer: Så mye bør du gå opp når du er gravid

Psykolog Heidi Furre Østgårder har doktorgrad i nevrovitenskap og forsket på langtidskonsekvenser av å være født med lav fødselsvekt til termin. Hun har sett på hjerneutvikling og kognisjon.

- Jeg vet ikke om hvorvidt det å aktivt gå inn for å få et barn med lav fødselsvekt faktisk er en økende trend, men det er flere risikofaktorene ved å føde barn med lav fødselsvekt, sier forskeren.

Røykeskader

Psykologen sier små barn blant annet kan skyldes gener eller morkakesvikt av diverse ukjente årsaker.

- Røyking er også en betydelig risikofaktor, samt svært lav/svært høy alder hos mor, eller svært lav/svært høy vekt hos mor. Vi ønsker også å skille mellom de som er født med lav fødselsvekt som har vokst normalt i svangerskapet (ergo de skulle være født små) og de som har blitt utsatt for veksthemning i svangerskapet, hvor de har vokst under sin egen kurve, fått for lite oksygen og næring, og blir født mye mindre enn de skulle vært, sier Furre Østgårder.

Hun fant at unge voksne som var født med lav fødselsvekt hadde økt risiko for kognitive vansker, som f.eks. vansker med hukommelse, problemløsning, språkforståelse og oppmerksomhet,  og de hadde oftere spesialundervisning i skolen.

- Da vi så på MR av hjernen til disse to gruppene fant vi avvik i hjernens overflateareal, hvor denne var betydelig redusert i gruppen med lav fødselsvekt sammenlignet med kontroller i flere områder i hjernen. Lignende studier som er utført i min forskergruppe "perinatal hjerneskade" ved NTNU har også vist økt risiko for psykiske lidelser blant unge voksne født med lav fødselsvekt til termin, særlig mer angst og ADHD, opplyser forskeren.

Les mer: Skrukork gjorde nyfødte tykkere

Gjelder ikke alle

Hun understreker at funnene ikke er ensbetydende med at alle barn født med lav fødselsvekt til termin vil få problemer senere.

- I vår studie var det ca en tredjedel av de unge voksne som var født med lav fødselsvekt som hadde problemer i voksen alder. Da vi gjorde analyser hvor vi brukte gjentatte ultralydmålinger, fant vi tydelige tegn på at det er de som har dårligst fostervekst som har økt risiko for kognitive vansker senere.

- Å påføre et foster veksthemning er ingen god idé, sier psykolog.

Ukjent for professor

Professor i barnesykdommer, Oslo Universitetssykehus, Ola Didrik Saugstad sier han ikke er kjent med at gravide slanker seg i Norge, men utelukker ikke at det kan skje.

-Jeg vet at dette er en trend i blant annet India, der de ønsker seg små babyer.

Saugstad  er enig i at  det ikke er klokt av kvinnen å slanke seg i svangerskapet.

- Men det kan hende den norske gjennomsnittsvekten på nyfødte burde være lavere, vi vet bare ikke hvordan vi skal komme dit på den sikreste måten, sier han. Professoren publiserer en artikkel om spedbarnsvekt i The Lancet neste uke.

Nettjordmor Siri Von Krogh svarer på flere spørsmål om slanking i svangerskapet nå enn tidligere.