NRK tilbyr gratis program via fildelingsnettverk

NRK tar for første gang i bruk fildelingsteknologien bittorrent og tilbyr hele Nordkalotten 365-serien gratis i DVD-kvalitet.

Saken oppdateres.

Serien er allerede tilgjengelig i NRKs nett-TV og på DVD med ekstramateriale. Det nye er at statskanalen nå legger ut hele serien med Lars Monsen som høykvalitetsfiler via bittorrent-nettverket.


- Vi bruker denne teknologien for å klare å nå flest mulig mennesker uten at belastningen på NRKs maskiner blir for stor. Dette er et av mange eksperiment vi jobber med for å gjøre NRKs innhold lettere tilgjengelig, opplyser prosjektleder Eirik Solheim i NRK.


I første omgang er det bare de første episodene som ligger klare til nedlasting. De neste episodene blir lagt ut fortløpende i løpet av de kommende dagene.


Det finnes en lang rekke programmer som gjør det mulig å laste ned torrent-filer både for Windows, Mac og Linux. Nettleseren Opera har innebygget støtte for bittorrent-nedlasting, mens programmer som Azureus og Miro lar deg laste ned episoder via nettverket enten manuelt eller som abonnement, slik at du får episodene automatisk etter hvert som de blir tilgjengelige.


Solheim opplyser at NRKs satsing på bittorrent i første omgang er en test for å se om denne typen distribusjon fungerer bra, og om publikum ønsker en slik tjeneste. Han legger til at NRK uansett skal jobbe med å tilgjengeliggjøre mer av sin egenproduksjon i flere digitale kanaler.

(©NTB)


På forsiden nå