FIKK STØTTE I SPØRRETIMEN:

- Bør bli lettere å være gravid idrettskvinne

Oppstyret rundt det kvinnelige bowlinglaget i Bjugn gjør at statsråd Trond Giske mener det er viktig å sette fokus på kvinner og graviditet i idrettsnorge.

Saken oppdateres.

- Mange kvinner som driver idrett og blir gravide må bryte gjennom holdninger, og gå veien selv, det sa Krf-politiker Dagrunn Eriksen i Stortingets spørretime i dag.

Da tre av fem spillere på Botngårds kvinnelige bowlinglag fra Bjugn ble gravide, så de seg nødt til å trekke laget ut av eliteserien.

LES OGSÅ: Tre spillere gravide - måtte trekke elitelag

Ifølge Norges bowlingforbunds regelverk skal lag som trekker seg pålegges en bot på 15 000 kroner, uansett grunn. Siden klubben ikke har ressurser til å hjelpe damene, må de selv betale boten.

Eriksen tok opp saken etter oppfordring fra partikollega Tor-Eirik Solli i kommunestyret i Bjugn.

LES OGSÅ: Gravide bowlere til topps

LES OGSÅ: Ble gravide – fikk 15 000 i bot

Graviditet og idrett

Eriksen brukte anledningen på å sette fokus på idrettskvinner og graviditet generelt.

- Spesielt fordi det er et stort flertall menn i idrettsnorge. Hvis vi ser på regelverket som eksisterer i bowlingforbundet, så er det ikke tatt høyde for slike hendelser, sa hun fra Stortingets talerstol.

Statsråd Trond Giske svarte med at vi må respektere de frivillige idrettsorganisajonenes egne regelverk, men at samtidig absolutt er på tide med en debatt.

- Idrettsnorge skal være åpent for alle, uansett kjønn eller bakgrunn. Flere kvinner har bevist at det er mulig å ha en idrettskarriere på høyt nivå ved siden av mammarollen, sa han.

Ikke ferdigbehandlet

Likevel ville ikke statsråden si noe spesifikt om hva som bør skje med boten til laget i Bjugn.

- De har fulgt et regelverk som ikke har tatt høyde for slike situasjoner, og bowlingforbundet har enda ikke ferdigbehandlet saken, sa han, og avsluttet med å ønske damene i Bjugn lykke til med fødslene.

Grunnen til at man må betale bot hvis man trekker seg fra serien er fordi det skaper ekstra arbeid for forbundet og andre lag som er med i serien. Men den er nok neppe laget for å holde folk fra å bli gravide.

- Denne problemstillingen må taes opp med forskjellige særforbundene, sa Eriksen.

Tåpelig sak

Det var Tor-Eirik Solli (KrF) i kommunestyret i Bjugn som engasjerte seg i bøteleggelsen av Botngårds kvinnelige bowlinglag, og som ba partikollega Dagrunn Eriksen ta opp spørsmålet i Stortingets spørretime.

- Dette er egentlig en tåpelig sak. Jeg skjønner regelen om at man skal bli straffet hvis man ikke orker å spille hele serien. Men ikke når det er snakk om at 60 prosent av laget blir gravide, sier Solli til Fosna-Folket.

- Vi trekker ikke laget fordi vi ikke gidder. Det er jo ikke viljen det står på. Men helsa går først, sier Liv Grete Rundhaug.

På forsiden nå