The Onion Router (TOR) skjuler nettrafikken til brukerne. Programmet er gratis og drives av en ideell organisasjon i USA. TOR brukes av menneskerettighetsforkjempere, dissidenter, helt vanlige personer som ikke ønsker å bli overvåket, militære og kriminelle.

- Ingen kan følge det du gjør på nettet. TOR gir sikkerhet og anonymitet, sier Runa Sandvik, en eks NTNU-student som jobbet fire år for TOR.

Nettsider som skjules av TOR befinner seg på det såkalte «mørke nettet». Der blir det flere og flere nordmenn.

Snowdens lekkasje

Våren 2013:

NSA-tilknyttede Edward Snowden tar med seg titusenvis av dokumenter som inneholder bevis på det han mener er kritikkverdig amerikansk overvåkning av uskyldige mennesker. Han reiser til Hong Kong og møter The Guardians journalister.

I løpet av noen hektiske dager i juni blir Snowden verdenskjent mens hele kloden følger avsløringene av nærmest ubegrenset overvåkning av internasjonal nettrafikk.

I et av dokumentene Snowden lekker ligger det en presentasjon fra NSA. Den viser at frustrerte analytikere hos den nesten allmektige etterretningsorganisasjonen ikke klarer å bryte seg inn i TOR-systemet, og lese av brukernes data. «TOR stinker» er tittelen på presentasjonen.

Voldsom økning

- Det store problemet er ikke at NSA overvåker, det er jo jobben deres, men det er måten det skjer på. Og at det skjer i så stor skala. Målet til NSA er å overvåke alt, hele tiden, sier Runa Sandvik.

Frem til våren 2013 er det få nordmenn som skjuler nettrafikken sin ved hjelp av TOR. Statistikk viser at det er i overkant av 2000 personer.

Så skjer det noe. Konsekvensene av Snowdens lekkasjer får synke inn. Deretter eksploderer det norske brukertallet utover sommeren.

Tall fra TOR viser at over 14 000 nordmenn begynner å anonymisere nettrafikken. Etter sommeren faller tallet litt igjen, før det stabiliserer seg på rundt 8000.

De norske tallene kan også være preget av et generelt hopp i TOR-trafikk etter at nettverket ble rammet av at et såkalt botnet innstallerte TOR-programvaren i slutten av august 2013,  ifølge TORs egen blogg.

- Hvorfor skal noen bruke TOR?

- Det er ikke slik at om du bruker TOR så betyr det at du har noe å skjule. TOR har vært nettleseren min i årevis. At jeg bruker det til vanlige ting, betyr at det er vanlig. Jeg bruker også programmet i solidaritet med dem som virkelig trenger TOR. TOR gir dissidenter muligheten til å snakke med hverandre, og jeg har selv kommunisert med slike personer i Syria og Egypt, sier Runa Sandvik.

Kan misbrukes

TOR-prosjektets ledere er klare over at verktøyet deres kan misbrukes. Den siste uken har Adresseavisen avslørt et hittil skjult, norsk narkotikamarked som omsetter for millioner av kroner, uten at politiet har grepet inn.

6. november avslørte Adresseavisen at flere norske narkotikanettverk selger kokain, amfetamin, LSD, ecstasy og andre stoffer fra en skjult del av nettet. Adresseavisens kartlegging av dette usynlige norske narkomarkedet viser at nettverk og enkeltpersoner har stått for over 5500 dophandler det siste året, uten innblanding fra norsk politi.

Her leser du dokumentaren «silkeveiene» på Adressa+ (krever innlogging)

7. november slo FBI og Europol til mot internasjonalt narkotikasalg på «det mørke nettet». I en uttalelse gikk sjef Truls Ørting ved Europols senter for cyberkriminalitet til angrep på det internasjonale narkotikasalget. Norge var ikke blant de 16 landene som deltok.

- I dag demonstrerte vi at vi kan fjerne vital infrastruktur som støtter alvorlig organisert kriminalitet, sa Ørting.

FBI og Europol lykkes i å avsløre over 20 skjulte nettsteder. Ingen metoder har blitt avslørt, noe som har fått flere til å spekulere i det er funnet en hemmelig feil i TOR-systemet. I en blogg skriver TOR selv at de ikke kan utelukke svakheter i programmet:

- Faktisk er det overraskende at de skjulte tjenestene (muligheten for å sette opp nettsider innenfor TOR, journ. anm) har overlevd. Oppmerksomheten de har fått har vært minimal sammenlignet med verdien av tjenestene og størrelsen på motstanderne, skriver utviklerne i TOR i en blogg om aksjonen (må leses i TOR-browser).

Tidligere TOR-ansatt Runa Sandvik (27) mener alle burde være anonyme på internett, i solidaritet med dem som ikke har noe annet valg. Foto: ODD MEHUS
Edward Snowden avslørte amerikansk masseovervåkning av internett sommeren 2013. Foto: SCANPIX