- Det er en helt uakseptabel situasjon, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til adressa.no.

LEDER: Lys over «det mørke nettet»

Adresseavisens undersøkelser avdekket at over 5500 narkotikaforsendelser har hatt Posten som distribusjonsåre det siste året. Denne uken kunngjorde justisministeren sammen med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) et nytt kontrollregime for norsk innenlandspost.

- Vi har fulgt sakene med interesse. Omfanget er bekymringsfullt, sier Olsen.

Snuser i post

Det var 5. november at Adresseavisen avslørte at organiserte norske narkotikanettverk spyr ut kilovis av kokain, amfetamin, ecstasy og andre stoffer fra en skjult del av internett.

Noen uker senere satte statsrådene seg ned for å se hva som kunne gjøres med kontroll av posten innenfor rammene av eksisterende lovverk. Løsningen er politisøk med narkotikahunder på den største postterminalen i Oslo, som håndterer 60 prosent av norsk brevpost.

- Denne typen forsendelser må og skal stoppes. Vi ønsker å nå både selgere og kjøpere - de løper en stor risiko, sier justisminister Anders Anundsen til adressa.no.

Statsrådene var til stede med et kamerateam fra TV2 Nyhetene hakk i hæl da en narkotikahund snuste seg gjennom post tirsdag denne uken. Til neste år skal narkotikahunder undersøke brev også på de andre åtte postterminalene i Norge.

- Utfordring for samfunnet

Adresseavisens saker viser at narkotikabrevene sendes hjem til personer som har brukt avansert teknologi for å bestille stoffer fra anonyme norske nettverk på en skjult del av nettet, kjent som «det mørke nettet».

- Salg av narkotika fra lukkede deler av nettet er en stor utfordring for samfunnet, sier justisministeren.

Kommentar: Politiets sorte hull(Adressa pluss)

Kommentar: Rådvillhet om mørk virksomhet (Adressa pluss)

Ifølge justisministeren skal det nye kontrollregimet av posten gjøre at nettverkene ikke lenger kan operere uten risiko, slik de har gjort til nå. Anundsen håper beslag av post kan bidra til å avsløre bakmennene.

- Skal man pågripe de som står bak distribusjon og omsetning så må man følge linjene fra kundene og bakover. Det skal prioriteres av politiet, sier han.

Følg sakene om «det mørke nettet her: (krever Adressa pluss)