Frank Nervik (38) lot som han ville bli pelsdyroppdretter, mens han egentlig dokumenterte med skjult kamera hva som foregikk inne på pelsfarmer. I to år løy han til pelsoppdrettere, som åpnet farmene sine for ham.

– Jeg måtte lyve for å forstå pelsdyroppdrettere og næringen deres mest mulig. Jeg ønsket å tilegne meg kunnskap og lære. Og for å gjøre det måtte jeg bli én av dem, sier Frank Nervik.

Var svært nervøs

Mannen, som er utdannet psykolog, har de siste sju årene vært opptatt av dyrevelferd. For noen år tilbake bestemte han seg for å bruke all sin tid på å avsløre uetiske arbeidsmetoder hos pelsdyroppdrettere i Norge, i et utradisjonelt undercoverprosjekt.

Les på Pluss: NRK: - Opplysningene ville aldri blitt kjent under vanlig intervju

I mai 2012 gikk han for første gang inn i en pelsfarm som «praktikant». I juni i år gjorde han sitt siste besøk.

– Jeg brukte mitt eget navn og var alltid åpen om hva jeg er utdannet som. Jeg fikk en del oppmerksomhet fordi jeg som psykolog ville begynne med pelsdyroppdrett. Flere syntes det var litt rart, sier Nervik.

Han forteller at han var svært nervøs første gangen han skulle besøke pelsdyrfarm under falskt flagg.

– Jeg tenkte at jeg hadde 50/50 mulighet til å bli oppdaget, sier Nervik.

Besøkte 17 farmer

38-åringen forberedte seg godt på historien om sitt falske jeg, men opplevde at pelsdyroppdretterne ikke var spesielt interessert i bakgrunnen hans. I løpet av to år på totalt 17 pelsfarmer rundt om i Norge, klarte Nervik å skjule sitt egentlige oppdrag.

– Det er veldig overraskende. Jeg øvde mye på hva jeg skulle si, uten særlig nytte. Jeg kom inn i næringen på et veldig gunstig tidspunkt. Pels ble solgt for kanonpriser, og de rekrutterte intensivt. Oppdrettere var åpne for nye folk. Nervik fikk til og med bli med på «studietur» til Kina.

Familien trodde han drev dank

Kona til Nervik var med på prosjektet. Hun flyttet sammen med ham på forskjellige steder i landet. De bodde både i båt og i ei lita hytte i skogen.

– Støtten fra henne har vært enorm, sier Nervik.

Ellers var det få av hans nærmeste som visste hva han drev med.

– Både nære familie og venner trodde jeg drev dank i to år.

Nervik valgte etter en god stund å fortelle foreldrene sine hva jeg drev med, så de skulle slutte å bekymre seg.

Gruet seg til oppmerksomheten

Nervik startet sitt eget prosjekt før han fikk kontakt med regissør Ola Waagen og filmselskapet Piraya Film. Hans opprinnelige plan var at avsløringene han eventuelt filmet kunne brukes i nyhetsoppslag – ikke i en dokumentar. Tirsdag denne uka ble resultatet av undercoverprosjektet hans vist i NRKs Brennpunkt. Nervik har fått stor oppmerksomhet. I kveld deltar han i Debatten på NRK.

Les også: Listhaug reagerer strekt på dokumentar om pelsdyr

– Jeg gruet meg veldig til å bli gjenkjent på gata og så videre. Jeg er en ekstremt anonym person, sier Nervik.

Han har fått mange telefoner – utelukkende av positiv art.

– Jeg får blandede følelser når folk kommer med ros. Det jeg gjorde er ikke greit – jeg løy, gikk bak ryggen til folk og misbrukte deres tillit. Det var aldri lett å lyve, og jeg vil ikke ha skryt for det. Jeg gjorde det kun fordi det var nødvendig.

I og med at 38-åringen ikke er på sosiale medier, har han gått glipp av mange reaksjoner.

Glad de kjemper imot

Flere pelsdyroppdrettere har valgt å stå opp for næringen, og kjemper imot dyrevernere som Nervik i debatten om pelsdyrnæringen.

– Det er jeg veldig glad for. Det verste ville vært om de lå nede, sier Nervik.

Les på Pluss: Mattilsynet vil se gjennom filmklippene som ikke ble vist på tv

– Jeg gjorde det ikke for å såre noen. Jeg gjorde det heller ikke for spenning. Jeg gjorde det fordi jeg er sterkt imot pelsdyroppdrett.

For tiden bor 38-åringen i Oslo. Han planlegger å flytte innen kort tid. Ønsket hans er å jobbe mer med dyrevern, og delta i debatten om pelsdyrnæringen.

– Dokumentaren som ble vist på tv presenterer bare en liten brøkdel av det jeg filmet. Mattilsynet har allerede bedt om å få se mer av materialet. Dette ønsker jeg å bidra med. Jeg vil gjerne jobbe i skjæringsfeltet gravende forsker og dyreaktivist.