Selvmordsangrep mot militærbase

Minst ti soldater ble drept da en selvmordsbomber kjørte en lastebil med sprengstoff inn i en militærbase i Nord-Irak søndag.

Saken oppdateres.

Rundt 30 mennesker, deriblant fem sivile, ble såret i eksplosjonen i byen Mosul, opplyser major Mohammed Ahmed til nyhetsbyrået AFP.

Øyenvitner forteller at irakiske soldater sperret av området og hindret at noen tok seg inn eller ut av basen etter angrepet. Militærfly og helikoptre sirklet over åstedet for eksplosjonen.

Al-Qaida

Irakiske og amerikanske styrker deltar for tiden i en omfattende operasjon mot al-Qaida i Irak i Mosul, den viktigste byen i Nord-Irak. Ifølge amerikanske militære ledere er Mosul den siste byen hvor den ytterliggående islamistiske gruppen står sterkt.

Det kom meldinger om voldshandlinger og militære angrep en rekke steder i Irak søndag, og ifølge noen anslag var det totale antallet drepte over 60.

I byen Baquba drepte amerikanske styrker 30 personer, deriblant 15 som tilhørte samme familie, ifølge opplysninger irakiske tjenestemenn har gitt til nyhetsbyrået DPA. De amerikanske styrkene sier de drepte tolv personer som tilhørte et nettverk av selvmordsbombere øst for Baquba.

Sørøst i hovedstaden Bagdad skjøt væpnede menn mot tilfeldige fotgjengere og drepte sju personer, deriblant kvinner og barn, ifølge nyhetsbyrået Voices of Iraq. Over ti sivile irakere skal være drept i rakettangrep forskjellige steder i byen.

Grønne sonen

I Bagdad ble den tungt bevoktede grønne sonen rammet av to granatangrep søndag morgen. Det steg røyk opp fra området etter det første angrepet, og det ble meldt om rundt ti eksplosjoner. Vel fire timer senere ble sonen igjen rammet av flere granater eller raketter.

Folk ble bedt om å søke dekning og holde seg unna vinduer, men det er ikke kommet meldinger om drepte eller sårede i den grønne sonen etter granatbeskytningen. En av granatene bommet imidlertid på målet og landet i en rundkjøring øst for elva Tigris, noe som førte til at to personer ble såret, ifølge politiet.

Den såkalte grønne sonen i sentrum av Bagdad huser både den amerikanske ambassaden og den irakiske regjeringen. Noen av de fasjonable bygningene i sonen ble opprinnelig bygd som presidentpalass for Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. (©NTB)

På forsiden nå