Ap mener regjeringen gir etter for Kjos

Oslo (NTB): Regjeringen vurderer ifølge Arbeiderpartiet å endre regelverket slik at Norwegian kan bruke asiatiske kabinansatte på fly i Norge. Partiet frykter for norske arbeidsplasser i luften.

Saken oppdateres.

– Vi har fått et klart signal om at regjeringen åpner for å lempe på regelverket. Det er egentlig et spørsmål om vi skal ha norske ansatte i luftfarten i fremtiden eller ikke, sier Lise Christoffersen (Ap), medlem i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget til Dagens Næringsliv.

Norwegian har etablert et datterselskap i Irland fordi det gir flere trafikkrettigheter og gunstig finansiering av nye fly. I tillegg kan Norwegian bruke asiatisk personell på flyene. Dette er ikke tillatt om flyene er registrert i Norge.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier i en pressemelding at regjeringen ønsker å styrke den norske luftfartsklyngen, men at asiatisk personell på fly i Norge ikke er en sak som vurderes.

– Slik reglene er i dag, kan Norwegian ikke bruke thailandsk personell på flygninger internt i Norge selv om flyet er registrert i Irland og personellet rekruttert fra et bemanningsbyrå i Thailand. Skal de kunne gjøre det, må personellet først ha norsk arbeidstillatelse. Det fører med seg krav om norske lønns- og arbeidsvilkår, sier samferdselsministeren.

Christoffersen har sendt brev til Solvik-Olsen om Norwegians innleie av irskregistrerte fly på langdistanse til den norske virksomheten. Solvik-Olsen har svart at regjeringen vurderer å endre bestemmelsene om midlertidig innleie av irskregistrerte fly til Norge. Solvik-Olsen vurderer å hjelpe Norwegian (NAS), så innleie kan bli varig. (©NTB)

På forsiden nå