Myker opp blyhaglforbudet

Jegerne jubler, men miljøvernforkjemperne er skuffet over at blyhaglforbudet står for fall

Arbeiderpartiet og Senterpartiet samarbeider med regjeringspartiene om å sikre flertall for å tillate blyhagl under jakt i visse områder. Bildet er tatt i en annen forbindelse. 

Saken oppdateres.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet sikrer regjeringen flertall for å fjerne forbudet mot blyhagl under jakt. Naturvernforbundet raser, mens jegerne gleder seg.

- Dette er svært gledelige nyheter. Det er nærmest et emosjonelt øyeblikk for oss, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges jeger- og fiskerforbund til NTB.

- Mot rådene

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener komiteen legger opp til å slippe mer gift ut i naturen, og å svekke viktige miljøregler.

LES OGSÅ: Nidelva forurenset av bly

LES OGSÅ: Vil ikke tillate blyhagl

LES OGSÅ: - Lurt av blylobbyister

- Dette gjør de stikk i strid med de faglige rådene fra Miljødirektoratet, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Folkehelseinstituttet, sier Haltbrekken.

Mykes opp

I 1991 ble det forbudt å bruke blyhagl til jakt i våtmarksområder. Forbundet ble utvidet til skytebaner i 2002. I 2005 kom et generelt forbud.

LES OGSÅ: Blyhagl koster dyrt

Nå skal altså forbudet mykes opp. Under møtet i Stortingets energi- og miljøkomité torsdag ble det endelig klart at unntak skal gjøres for våtmarksområder og skytebaner, der blyammunisjon fremdeles skal være forbudt.

- Dette skal norske jegere selvsagt følge opp. Vi vil vise oss tilliten verdig, sier Farstad.

Politisk splittelse

Regjeringens to støttepartier Venstre og KrF går imot en oppmyking av blyforbudet, i likhet med SV og Miljøpartiet De Grønne.

LES OGSÅ: Omkamp om blyhagl

LES OGSÅ: Duket for ny strid om blyhagl

- At regjeringspartiene og Arbeiderpartiet går mot et særdeles tydelig råd fra Miljødirektoratet og sin egen miljøvernminister er skadelig og svært oppsiktsvekkende, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Komiteen vedtok ellers å lage en handlingsplan for en giftfri hverdag, mens et forslag fra SV om et nasjonalt forbud mot enkelte miljøgifter kun fikk støtte fra Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Varsler omkamp

- Det er uforståelig at man sier ja til å til å øke utslippene av helseskadelig bly i naturen samme dag som man vedtar å lage en handlingsplan for en giftfri hverdag, sier SVs Ingunn Gjerstad til NTB.

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson varsler allerede omkamp om blyforbudet.

- Det er mange i Høyre og Ap som skamrødmer over det de har vært med på, sier han.

Lyttet ikke til Sundtoft

Miljødirektoratet har sett på konsekvensene av å lempe på dagens forbud og går imot å tillate bruk. Vurderingen ble oversendt miljøministeren forrige uke.

LES OGSÅ: Miljøkomiteen venter trolig ikke på statsråden

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier et brev til komiteen at hun trenger noe mer tid på å vurdere utredningen, men det fikk hun altså ikke.

Svekker miljøvernministeren

Haltbrekken i Naturvernforbundet synes det er utrolig at Høyres stortingsrepresentanter bidrar til å svekke sin egen miljøminister.

- Natur og helse settes sjakk matt når våre folkevalgte så tydelig vender det døve øret til de klare miljø- og helserådene mot bruk av blyhagl, sier han.

Espen Farstad i Jeger- og fiskerforbundet ser det annerledes.

- Vi ser at blyhagl har hatt en dokumentert negativ miljøeffekt i våtmarksområder. Men slike negative miljøeffekter er ikke påvist på fastmark, altså i skogen og i fjellet, der denne ammunisjonen skal brukes, sier Farstad.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier blyhagl kan benyttes i nær sagt alle haglevåpen uavhengig av type og alder.

- Blyhagl er mer effektivt og bedre med tanke på dyrevelferd og sikkerhet, sier Vedum.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) ble ikke hørt da hun ønsket å bruke mer tid på saken. 

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) ble ikke hørt da hun ønsket å bruke mer tid på saken. 

Lars Haltbrekken leder i Norges Naturvernforbund er skuffet over at blyhaglforbudet mykes opp. 

Lars Haltbrekken leder i Norges Naturvernforbund er skuffet over at blyhaglforbudet mykes opp. 

På forsiden nå