Stortingsrepresentant sier nei til kirken etter olje-kronikk

Stavanger (NTB): Stortingspolitiker Tina Bru (H) fra Rogaland varsler at hun melder seg ut av statskirken fordi hun er dundrende uenig med norske biskoper om olje- og klimapolitikken.

Saken oppdateres.

Det var en kronikk i Aftenposten tirsdag som fikk Tina Bru til å sette kaffen i halsen. Her tar blant andre biskopene Tor B. Jørgensen og Olav Øygard til orde for at Norge bør bremse oljeproduksjonen og la mye olje ligge igjen i bakken.

28-åringen, som er inne i sin første periode på Stortinget, sier til NRK at hun er svært uenig i de to biskopenes konklusjon, nemlig at oljeindustrien skal fases ut for å møte klimautfordringene. Bru akter derfor å melde seg ut av Den norske kirke så fort som mulig.

– Å fase ut oljeproduksjonen er dårlig klimapolitikk, og ikke en klimapolitikk som jeg som medlem av kirken kan stille meg bak. Da mener jeg det er riktig å melde meg ut. Verden trenger mer energi i framtiden, og det vil være rom for olje og gass innfor FNs togradersmål, sier hun.

Biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, beklager utmeldingen og understreker at det finnes forskjellige meninger om saken i kirken.

– Verken biskoper eller kirkemøtet har det endelige svaret, men vi må våge å si fra og tåle kritikk. Det er mitt håp og min intensjon at sterke og ulike meninger i kirken fører til større mangfold og større romslighet, sier Jørgensen. (©NTB)

På forsiden nå