Årsaken til at hønene i dag blir avlivet og ikke slaktet til humant konsum, er at det ifølge produsentene ikke er lønnsomt nok å kjøre dem til slakt. Slakting av verpehøns krever en omstilling av slaktelinjen som er automatisert for kylling, noe som er både ressurskrevende og gir en merkostnad for slakteriene. Det vil altså forskere rette på:

– Med en økende befolkning i verden og et voksende behov for mat, vil det være ufornuftig ikke å utnytte den ressursen som tre millioner verpehøns representerer på en lønnsom måte, sier forsker Ana Carvajal i SINTEF til gemini.no.

Økt interesse for høne

Ifølge Carvajal har interessen rundt høne vært noe økende de siste årene. Blant annet har forsvaret deltatt i et prøveprosjekt for å bruke hønene til mat.

– Men i praksis har det vært vanskelig å finne gode løsninger for å bruke høns til nye matprodukter som er tilpasset forbrukernes krav. Det tar for eksempel lengre tid å tilberede en høne enn en kylling, sier forskningslederen.

Bindemiddel i betong

I dag blir de aller fleste verpehønene gasset og deretter destruert. De fleste hønene ender deretter som bindemiddel i betong, og knappe fem prosent ender som råvare for storkjøkken, som blant annet i Forsvaret. For den klassiske hønse-frikasséen er ikke helt død som rett på norske middagsbord, så et par norske produsenter sender sine høner til slakt.

Men hønene inneholder også verdifulle proteiner og oljer.

Ingenting skal gå til spille

– En del av prosjektet skal se på hvilke matprodukter som kan produsere fra hønene som i dag slaktes. En annen del skal ta i bruk ulike typer teknologi som blant annet enzymatisk hydrolyse for å utnytte hønene til ingredienser til mat og fôr. Enzymatisk hydrolyse er en enzymdrevet prosess som kan bryte ned råstoffet til oljer og verdifulle proteiner. Proteiner er mangelvare i verden i dag, understreker Carvajal.

Forskernes mål er en bioøkonomisk utnyttelse av de pensjonerte verpehønene, det betyr at ingenting skal gå til spille. Råstoff som blir igjen etter at høna er utnyttet til mat og fôringredienser, kan for eksempel benyttes som jordforbedringsmiddel.

Bruker teknologi fra marin ingrediensindustri

Carvajal og hennes kolleger jobber til daglig med havbruks- og fiskeriindustrien. Bransjen har i mange år jobbet med å øke utnyttelsen av marint restråstoff som er tilgjengelig slik at man kan få en økt verdiskapning. Dette er også noe som har blitt et viktig tema hos landbrukssektoren. - Kompetanse og teknologi utviklet for marint restråstoff kan benyttes til økt verdiskapning på verpehøns, sier forskeren.

Med seg på laget har hun både Nortura og Norilia, Eggnettverket Jådåren, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, Bioforsk og Felleskjøpets Fôrutvikling. Med andre ord er det en fagtung allianse som nå tar fatt på verpehønenes etterliv.

- Det vi starter med først er å kartlegge hva hønene kan benyttes til. Når vi har gjort det, skal vi se på hvilke teknologier vi kan ta i bruk, slik at dette blir lønnsomt, sier Carvajal.

Flyttbare slakteri

– I framtiden kan vi for eksempel se for oss at det kan utvikles portable slakterier som kan fraktes til gården, slik at hønene kan avlives både «humant» og forskriftsmessig, uten at de må fraktes noe sted.

Prosjektet er finansiert av Regionalt Forskningsfond Midt-Norge (3,25 millioner kroner) og deltakerne (1 million kroner).

Her kan du se TV2 sitt innslag om avlivingen av norske verpehøns: http://www.tv2.no/a/5254833

Les flere artikler på gemini.no