Været stanser ett av ti ambulansehelikoptre

Helikopterberedskapen blir løftet fram når politikerne lover bedre akuttilbud uten lokalsykehus, men ferske tall viser at ett av ti ambulansehelikoptre forhindres av blant annet dårlig vær.

Dårlig vær fører ofte til at luftambulansene er utilgjengelige for akutte turer.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Også andre faktorer fører til at hvert tiende ambulansehelikopter ikke kan fly, viser tall Klassekampen har hentet inn fra Luftambulansetjenesten.

Søndag for en uke siden døde ti måneder gamle Sebastian i et Sea King-helikopter på vei til St. Olavs hospital i Trondheim. Ingen helikoptre kunne frakte ham da han trengte helikoptertransport to dager tidligere, og lokalsykehuset i Kristiansund hadde helgestengt barneavdelingen for å spare penger.

Tidligere samme uke ble en mann til slutt fraktet i ambulansebil fra Tynset til Trondheim etter at tre at bestillinger på ambulansehelikopter gikk i vasken.

- Vi opplever til stadighet at helikoptrene ikke kommer fram på grunn av været, sier Nils Johan Ystanes i Folkebevegelsen for lokalsykehusene. Han mener mer ekstremvær gjør ambulansetjenestene mer sårbare.

- Det er mer storm og vind, og helikoptrene kommer ikke fram. Da er det viktig å ha beredskap lokalt, og der lokalsykehusene spiller en viktig rolle, sier Ystanes som er sterkt kritisk til at lokal beredskap stenges for å spare penger. 

På forsiden nå