Han mener manges reaksjon på Skavlans «grilling» av Jimmie Åkesson mistolkes.

Programleder og NRK-profil Tore Strømøy mener debatten i kjølvannet av Fredrik Skavlans intervju med Jimimie Åkesson har sporet helt av, skriver Aftenposten. På egen Facebookside har han postet et lengre innlegg under tittelen «Når medmenneskelighet blir feil».

Innlegget kan tolkes som en kritikk av måten Skavlan bygget opp intervjuet på, men Strømøy sier til Aftenposten at hensikten hans er å kommentere debatten i etterkant. Den har ifølge trønderen sporet helt av.

- Jeg har kun ment å si noe om reaksjonen til folk, sier han og karakteriserer debatten i etterkant som «helt tullete».

- Nå blir jo folk som har reagert på intervjuet, tatt til inntekt for partier og for å være rasister og mange andre rare ting, sier Strømøy, som mener det er helt naturlig at folk reagerte.

Det begrunner han med at folk alltid vil reagere når en person de føler ligger nede, blir sparket.

Les også: Vi krever ingen unnskyldning fra Skavlan

Dundret løs med «gufne» spørsmål

- For de aller fleste som har reagert, ligger det ikke noe annet bak enn at man føler det blir feil å invitere en person til å snakke så åpent om sine psykiske problemer for deretter plutselig å snu og dundre løs med gufne spørsmål mot en mann vi alle anser som syk og sårbar, skriver Strømøy på egen Facebookside.

Han skildrer hvordan han mener Skavlan i mange minutter bygget «opp en sterk sympati» for Åkesson blant sine seere.

- Da kommer det som et sjokk for mange at han så skal sendes i bakken igjen. Hadde Skavlan startet med de politiske spørsmålene og heller avsluttet med kosepraten, hadde disse reaksjonene trolig aldri kommet, mener Strømøy.

Ikke forberedt på at Skavlan snudde

Han mener det godt kan hende at Jimmie Åkesson selv var forberedt på dette, men mener det hjelper lite når seerne ikke var det.

- Publikum opplevde her at det var en modig person som turde snakke om et tema som for mange oppleves som veldig vanskelig. At han snakket åpent om psykiske problemer og satte ord på disse, gjorde at han høstet respekt hos mange. Da må man ikke bli overrasket over at mange reagerer når samme intervjuer plutselig snur180 grader og kjører mannen knallhardt. Dette er ren psykologi. Det burde nok Skavlan-redaksjonen tenkt på også, påpeker Strømøy.

Plager ikke folk som er syke

Han mener alle som forsøker å slå politisk mynt på saken, tar feil. NRK-programlederen mener reaksjonene kun dreier seg om folks rettferdighetssans og «omtanke for folk som sliter med sykdom».

- Vi er opplært til at vi ikke «plager» folk som er syke, og det var det mange følte da Skavlan snudde tvert om i dette intervjuet. Mange av oss følte ikke at dette var tid og sted for å ta han for partiets holdninger. Timingen ble helt feil, mener han og legger til at «folk vil alltid reagere når en person de føler ligger nede, sparkes».

- Det hjelper ikke engang hva programlederen forklarer. Han hadde jo vært med på å bygge opp sympatien for mannen. Følelser er rare sånn. Folk er på ingen måte for rasisme eller innehar spesielle politiske meninger av den grunn. De er bare medmennesker. Og jeg synes ingen av oss bør klage på at folk viser mye av medmenneskelighet. Til og med overfor dem mange mener kanskje mangler akkurat det selv, sier han.

Ikke kritikk av Skavlan

- Det du sier vil vel kunne bli betraktet som en kritikk av Skavlan?

- Dette er ikke ment som noen kritikk av ham, sier han og gjentar bare at han ønsker å rette oppmerksomhet mot reaksjonene i etterkant der han mener mange mistolkes.

Strømøy sier han er overrasket over at mange synes det er rart at så mange har reagert. Han innrømmer at han reagerte selv, fordi han aldri har oppfattet Skavlan som noe «grillprogram». Og når han da først kosepratet med «kona til Stordalen om hennes sykdom og deretter med Åkesson om hans sykdom» for «plutselig å rive ham ned etterpå», blir det ifølge Strømøy et taktskifte som folk ikke hadde ventet.

At folk reagerer på dette blandes i følge Strømøy nå sammen med rasisme, journalistikk og mye annet til det han kaller en «herlig saus».

- For nå skal man enten være for eller mot Skavlan, for eller imot politikeren og hans parti, rasist eller ikke. Man lager Facebook-profiler som støtter og som tar avstand. Etter mitt syn er dette en skikkelig avsporing, skriver han på Facebook.