Tore O. Sandvik krever ny asylpolitikk i Ap

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) gratulerer Venstre og KrF med den nye avtalen for asylbarna. Og krever en nyorientering fra eget parti.

Gyllen anledning Ap må nå følge KrF og Venstre i asylpolitikken, mener Tore O. Sandvik. Han appelerer til en kursendring fra den nye Ap-ledelsen. 

Saken oppdateres.

I forkant av eget landsmøte neste helg, og i etterkant av en dramatisk forhandlingsuke mellom regjeringen og partiene de samarbeider med, går nå fylkesordfører Tore O. Sandvik ut og kritiserer eget parti og partiledelse.

– Aps rolle trist

Han er glad for at KrF og Venstre har oppnådd resultater i forhandlingene med Høyre og Frp, for asylbarna. Men han synes det er leit at sentrumspartiene ikke fikk sterk støtte i dette fra Arbeiderpartiet.

– Jeg vil ta til orde for en nyorientering i asylpolitikken for Ap når det gjelder barn. Barns beste skal trumfe mye. Dette må Ap ta på alvor, mener en engasjert fylkesordfører.

Les også: Dette er den nye asylavtalen

Høyesterett har talt

Sandvik viser til Høyesterett som i januar i år endret rettspraksis da de omgjorde tingrettens og lagmannsrettens dom om å sende ut en kenyansk mor og hennes fem år gamle datter som var født i Norge. Dette gjorde de under henvisning til prinsippet om barnets beste i Grunnlovens paragraf 104. Høyesterett presiserte barnets beste-normen i lys av internasjonal praksis slik: «Ved avveiningen mot andre interesser (herunder utlendingspolitiske overveielser) skal hensynet til barnets beste ha stor vekt - det er ikke bare ett av flere momenter i en helhetsvurdering: Barnets interesser skal danne utgangspunktet, løftes spesielt frem og stå i forgrunnen», heter det. Sandvik mener dette gir Ap en gyllen anledning til å tenke nytt.

– Tror du dette blir tema på landsmøtet neste helg?

– Dette var tema på sist landsmøte. Da fikk vi inn formuleringer i partiprogrammet som jeg mener skulle tilsi en større vektlegging av barns beste enn det som hadde vært praksis. Dessverre skjedde ikke dette.

Les også: Per Sandberg mener Frp vant

– Så disse formuleringene ble ikke fulgt opp av din egen regjering?

– Nei. De gikk ikke langt nok med tanke på barns beste. Nå har også Høyesterett tydeliggjort hva det innebærer. Og da er det på tide med en nyorientering fra Aps side.

Les også: Frps sanne ansikt

– Dette er en direkte oppfordring til Aps nye ledelse, Jonas Gahr Støre, Trond Giske og Hadia Tajik?

– Ja. Asylbarnsakene må i større grad enn det som har vært bli praktisert etter det som også har vært rettsoppfatningen i Norge.

– Hva konkret må Ap gjøre?

– Endre retorikken. Ap burde stått sterkt bak KrF og Venstre i denne saken, i stedet for å stå på sidelinjen og mumle.

– Endre retorikken hjelper vel ikke når de ikke har endret politikken?

– Å endre retorikk er også å endre politikk. Det handler om hva man vektlegger. Det som ble vedtatt i partiprogrammet sist landsmøte er en endring av Aps politikk - hvis man gjennom praksis hadde vektlagt de formuleringene som ble vedtatt om barns beste. Nå har man anledningen til å tydeliggjøre dette fra den nye Ap-ledelsens side.

På forsiden nå