-  Ingen trær vokser inn i himmelen. Vi har forberedt oss på denne - og flere til, sier påtroppende nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske.

Arbeiderpartiets gullvinter kan være over. Etter solide målinger på godt over 40-tallet gjennom hele vinteren, viser Respons Analyses landsmåling for Adresseavisen i april at partiet går tilbake hele 4,8 prosentpoeng.

Målingen er tatt opp mandag, tirsdag og onsdag denne uken.

Hadde det vært valg i morgen, ville fått Arbeiderpartiet fått 37,3 prosent i oppslutning.

Regjeringspartiene Høyre og Frp går frem 3,9 og 1,4 prosentpoeng til 25,2 og 10,9 prosent.

KrF og Venstre går begge svakt tilbake.

Miljøpartiet de Grønne går frem med nesten 2 prosentpoeng - og holder SV under sperregrensen.

Politisk verksted

Arbeiderpartiet samlet seg torsdag ettermiddag til landsmøte i Folkets Hus i Oslo.

Partiet har brukt vinteren på å etablere seg på solide 40-tallsmålinger fra de fleste meningsmålingsbyråene i Norge. Pollofpolls.no har hatt Ap over 40 prosent siden november i fjor på et snitt av de gjennomførte landsmålingene.

- Tilbakegangen er ikke uventet. Vi har forberedt oss på denne - og flere til. Men vi vel kunne slå fast at vi fortsatt ligger på et veldig høyt og godt nivå, sier Arbeiderpartiets påtroppende nestleder Trond Giske.

Arbeiderpartiet er gjennom hele vinteren blitt beskyldt for å «sitte stille i båten», flagge lite politikk og latt de borgerlige krangle seg selv til dårlig oppslutning.

- Nå i oppkjøringen til landsmøtet er Arbeiderpartiets vurderinger og politikk igjen begynt å bli eksponert. Er tilbakegangen på nesten fem prosent velgernes svar på dette?

- Min erfaring med målinger er at det ikke er enkeltsaker, men stemninger og strømninger som beveger meningsmålinger. Denne justeringen, som jeg vil kalle den, som vi ser nå, tror jeg også må settes i sammenheng med andre partiers mobilisering, sier Giske.

Ro i teltet

Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse bekrefter mer lojale Høyre-tilhengere.

- Bakgrunnstallene viser at Høyres velgere opptrer mer lojalt. Og at styrkeforholdet mellom Frp, Venstre og KrF er tilbake i et mer «normalt leie». Venstre og KrF styrket seg da bråket om asylavtalen var på det høyeste. Nå er avtalen skrevet og hverdagen tilbake, sier Olaussen.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland legger ikke skjul på at han er glad for at nettopp asylavtalen mellom de borgerlige samarbeidspartiene nå er skrevet under.

- Jeg tror det var veldig bra for oss alle at vi fikk avsluttet asylavtalen. Det ble enighet om en bra avtale til slutt. Men det tok for lang tid, sier Helleland – og viser til at de borgerlige denne uken la frem den store veipakken i fred og fordragelighet.

MDG presser SV

Bakgrunnstallene for Miljøpartiet de Grønne (MDG) viser at partiet nå høster jevnt og trutt fra alle de andre partiene på Stortinget, unntatt Høyre og Frp.

- Det er bra for partiet at de henter velgere bredt. Men de henter flest fra Venstre og SV. Det bør særlig bekymre SV. SV ligger rett og slett veldig dårlig an, sier Olaussen i Respons Analyse.

Mens MDG nå måles inn på 4,4 prosent oppslutning, er SV nå for andre måned på rad målt inn under sperregrensen av Respons Analyse.

Rolig debutant

Sjefen selv i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, tar beskjeden om den meningsmålte bråstoppen med stor ro.

To timer før han gikk på talerstolen for å holde sin første ordinære partiledertale, sier Støre at Arbeiderpartiet ikke tar de mange 40-tallsmålingene for gitt.

- I dag har jeg kommentert to målinger over 40 – og din som nå er litt under. Det er jo fortsatt veldig høyt. Selv om det er en markert endring, tar jeg dette med stor ro, sier Gahr Støre.

Skal man dømme etter stemningen hos hans egne i Folkets Hus torsdag ettermiddag er oppslutningen om den nye partilederen nærmere 120 prosent.