I dag vedtok Arbeiderpartiet en ny asylpolitikk. De viktigste punktene er at de vil ta imot 10 000 syriske flyktninger. Men de har også vedtatt å vektlegge barns beste i tråd med Høyesteretts kjennelse tidligere i år.

I forrige uke gikk fylkesordfører Tore O. Sandvik ut i Adresseavisen og argumenterte for en nyorientering i asylpolitikken. Torsdag fulgte han opp saken i sitt innlegg på landsmøtet. "Barna skal ha sitt eget rettsvern. De er våre barn. De er vårt ansvar", sa han.

Fredag er vedtakene gjort.

–Jeg er stort sett fornøyd. Det jeg har vært opptatt av, lengeværende barn, har fått gjennomslag. Høyesteretts vektlegging av barns beste vil nå ligge til grunn for Aps politikk. Det er et viktig steg, mener Sandvik.

–Ser du dette som en personlig seier?

–Nei. Jeg har frontet dette på vegne av veldig mange i Ap - som datterat til Trygve Bratteli, Tone Bratteli, tidligere stortingsrepresentant Rannveig Frøiland og utallige AUF-ere som har vært fortvilet over praksisen.

Må snakke med barna

Han er også fornøyd med at partiet har vedtatt at utlendingsnemndene skal møte barna når de skal vurdere deres situasjon.

–Slik vil de få et helt annet bilde, mener Sandvik.

Ap støtter den fremforhandlede avtalen mellom KrF og Venstre og regjeringen om asylpolitikk. Også innstrammingene som Frp og Høyre fikk gjennomslag for, men med ett unntak: Partiet er kritisk til innstrammingen når det gjelder familiegjenforening.

Dette er noe av det Ap har vedtatt på asyl fredag:

Den ekstraordinære situasjonen i Syria krever 712 ekstraordinære tiltak. Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år .

Barn har rett til å bli hørt, og lengeværende barn bør få møte i en barnesamtale med forvaltningen som et ledd i en begjæring om opphold etter humanitærparagrafen. Dette vil styrke det forhold at vurderingen av barns beste skal være et grunnleggende hensyn ved behandling av søknad om opphold.

Høyesterett har i ettertid også stadfestet at "ved avveiningen mot andre interesser [herunder utlendingspolitiskeoverveielser] skal hensynet til barnets beste ha stor vekt – det er ikke bare ett av flere momenter i en helhetsvurdering: Barnets interesser skal danne utgangspunktet, løftesspesielt frem og stå i forgrunnen". Dette er en presisering i tråd med Arbeiderpartiets politikk; Jo lengre botid barna har, jo mer tungtveiende må de innvandringsregulerende hensynene være for å ligge til hinder for opphold.

Regjeringen legger også opp til å endre frist for framsettelse av krav om familiegjenforening for flyktninger. Arbeiderpartiet er kritisk til denne innstrammingen.