De fire fylkene ba tidligere denne uken kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om å endre skoleåret for elever på videregående, slik at avvikling av skriftlig eksamen bytter plass med russefeiringen, skriver Aftenposten.

De fire fylkeskommunene mener ordningen bør innføres på nasjonalt nivå, men hvis det ikke går, foreslår de at den blir gjennomført som forsøksordning i de fire fylkene.

– Russefeiringen har eskalert. Vi må ta konsekvensen av det på et eller annet vis. Så må vi forvente at russen klarer å holde seg litt lenger før de begynner å feire, sier fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus.

Oslos skolebyråd Anniken Hauglie (H) beskriver russetiden som «en gigantisk støysender inn i eksamensarbeidet».

Statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet påpeker at forslaget vil innebære en rekke praktiske utfordringer.

– Man må ha alle arbeidstakerorganisasjonene med seg for å gjennomføre såpass omfattende endringer i skoleåret. Jeg har forståelse for hvorfor man ønsker dette, men vil også understreke at russefeiring er et privat anliggende, sier Jordahl.

Det er for tidlig å si om fylkene får lov til å teste ut endringene. Per i dag er det uaktuelt å innføre en slik ordning for hele landet.