Mannen var over fire år både assistenttrener og hovedtrener for aldersbestemte lag i en klubb i Tromsø.

Verken politiet eller klubben har opplysninger om at det skal ha foregått overgrep i fotballklubben. Men saken har skapt stor uro i klubben som får bistand både fra Troms Fotballkrets og Troms idrettskrets.

I går skrev adressa.no at mannen er trønder, og har tatt deler av utdanningen sin i Trøndelag. Han har også familie i Trøndelag.

Ingen garanti

I tråd med reglementet til idrettsforbundet ble det ifølge daglig leder Jo Are Vik i fotballkretsen innhentet politiattest da den siktede fikk treneroppgaver for aldersbestemte lag. Men politiattesten var ren, og er ingen garanti.

Uavhengig av denne saken har fotball- og idrettskretsen samarbeidet med SMISO (Senter mot incest og seksuelle overgrep) for å hindre overgrep der voksne og tillitsvalgte blir oppfordret til å være oppmerksomme og våge snakke om problematikken.

- Troms fotballkrets er den eneste i Norge som har et så godt utbygd apparat mot overgrep. Likevel står vi her og informerer om denne saken, sa Jo Are Vik på en pressekonferanse i Tromsø torsdag.

Varslet

Tromsø idrettskrets ble varslet av politiet to dager etter at 30-åringen ble pågrepet, siktet for overgrep mot et barn i barnehagen hvor han jobbet.

- Vi ble kjent med saken fredag 8. mai da det ble kjent at vedkommende som var pågrepet, hadde vært trener i en fotballklubb her i Tromsø. Det er trist og trasig og kjedelig for dem og vanskelig å håndtere slike saker for et idrettslag, sa organisasjonssjef Sylvi Ofstad.

Mannen er nå siktet for overgrep og uanstendig adferd overfor elleve barn. I tillegg skal han ha tatt seksualiserte bilder av barn. Politiet har uttalt at de frykter at omfanget av saken kan være større enn det som til nå er oppdaget.

Forlenget fengsling

Timen før pressemøtet med idrettslederne kom fengslingskjennelsen mot 30-åringen der Nord-Troms tingrett forlenget varetekten i fire nye uker med brev- og besøkskontroll. Tirsdag ble siktelsen mot mannen utvidet til å gjelde seksuelle overgrep mot til sammen elleve barn.

- Han har ikke erkjent alle forholdene som politiet har siktet ham for, men han har erkjent forhold innenfor begge de bestemmelsene som politiet har valgt å sikte ham for, sier forsvareren Anja Støback Bjørsvik til NTB.

Når det gjelder seks av barna har politiet siktet mannen for overgrep som er sidestilt med samleie. Videre er han siktet for uanstendig atferd overfor fem av barna. Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger inne i barnehagens lokaler.

Var uenig

Mannen er uenig i at det foreligger fare for bevisforspillelse eller at det er fare for nye overgrep, nå som han ikke lenger skal være i barnehagen. Ved første fengslingsmøte 7. mai begjærte han seg løslatt, men ifølge forsvareren Anja Støback Bjørsvik innser 30-åringen nå at politiet må etterforske saken.

- Slik saken utvikler seg, blant annet med all medieoppmerksomheten, er det greit at han skjermes litt. Men han grunngir at han ikke lenger vil oppholde seg i barnehagen, og da er det ingen fare for gjentakelse, sier Bjørsvik til NTB.

Den siktede hadde jobbet i den aktuelle barnehagen i åtte år da han ble pågrepet på jobb bare tre timer etter en bekymringsmelding fra noen foreldre til politiet 6. mai.

Nord-Troms tingrett mener det gjenstår mye etterforskning i saken, og at det er fare for at bevis kan gå tapt dersom 30-åringen settes på frifot. I kjennelsen går det fram at en mulig rettssak mot 30-åringen ikke vil finne sted før sent på høsten.