Anundsen positiv til at PST driver datasnoking

PST vil stanse terrorangrep ved å bruke spionprogrammer og overvåke datamaskinene til personer som er i sikkerhetstjenestens søkelys. Justisminister Anders Anundsen (Frp) er positiv.

Saken oppdateres.

– Vi ser at de vi er bekymret for, i større grad enn tidligere og stadig oftere, bruker krypteringsmidler. Enten de prater eller de kommuniserer på data. Det å kunne knekke krypteringen er viktig for oss hvis vi skal kunne få innholdet i samtaler og kommunikasjon, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.

For å kunne overvåke dem som planlegger terrorangrep best mulig, ønsker PST derfor å overvåke datamaskiner, blant annet ved hjelp av spionprogrammer.

– Det kan for eksempel være å installere en trojaner, etter rettslig kjennelse, hos en person som vi er bekymret for. Og så kan vi da lese tastaturet. På den måten, ved å lese tastaturet, får vi også innholdet i kommunikasjonen, sier PST-sjefen.

PST påpekte allerede i 2009 at de hadde behov for såkalt dataavlesning, og at vanlig kommunikasjonskontroll var i ferd med å miste sin verdi, men saken ble liggende i den politiske skuffen. Justisminister Anundsen sier en politisk vurdering er rett rundt hjørnet.

– Det betyr at jeg i utgangspunktet er positivt innstilt, men vi har ennå ikke foretatt en endelig konklusjon, sier Anundsen.

På forsiden nå