Krever unnskyldning fra Kinas ambassadør

Oslo (NTB-Marius Helge Larsen): Forskeren Harald Bøckman har vært i Kina 40-50 ganger siden 1970, men han slipper ikke inn i landet under OL. Nå krever han en unnskyldning fra ambassadøren.

Saken oppdateres.

– Jeg fikk beskjed fra konsulatet om at jeg ikke får visum, og at jeg måtte komme og hente passet mitt og visumsøknaden, sier Bøckman.


Harald Bøckman er forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og koordinator for Nettverk for Asia-studier.


I perioden 20. juli – 19. august skulle han blant annet være reiseleder for en kulturreise til Kina for tjue medlemmer av Norsk oversetterforening.


– Det er spesielt provoserende at jeg blir nektet visum under de olympiske lekene. Dette tyder på at jeg blir sett på som en trussel mot arrangementet og det kan jeg ikke akseptere, sier han.


– Det er ubehagelig, for man går inn på sine egne motiver, og starter en slags selvsensur. Jeg lurer på om jeg har gjort noe galt, sier han.


Bøckman hevder selv at han forsøker å fremme kritisk og informert Kina-kunnskap. Han utelukker ikke at visumavslaget kan skyldes noe han har skrevet.


– Jeg vet at det finnes noen i Kina som ikke liker det jeg skriver, det er åpenbart, sier han.


– Han er jo sinolog og har levd av og med Kina i 40 år. Hvis kineserne ikke har plass til sånne, så kan det ikke være plass til mange. Dette burde våre kinesiske venner skjønne, og vise litt større takhøyde, sier han.


Henning Kristoffersen ved BI har 20 års erfaring med å jobbe i Kina og med


kinesere. Han ga nylig ut boka «Det nye Kina». Dermed er det nærliggende å spørre ham om dette er det nye Kina?


– Jeg tror og håper ikke det. Jeg tror at det vil gå motsatt vei på lang sikt, og at de åpner mer opp. Det er Kina best tjent med også, sier han.


–2008 har vært et forferdelig år for Kina. Først hadde de store snøstormer


i vinter, så kom uroen i Tibet, og jordskjelvet i Sichuan-provinsen. Myndighetene er nå veldig anspent og derfor strammer de inn i forkant av OL, sier han.


– Kinesiske myndigheter sier i dag at søknaden ikke er ferdigbehandlet, og det må vi forholde oss til, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i utenriksdepartementet.


Bøckman har imidlertid fått tilbake søknaden og passet sitt, uten å få innvilget visum.


– Jeg skulle ha reist på lørdag, så dette hjelper meg lite, sier Bøckman.


Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra den kinesiske ambassaden, verken på e-post eller telefon. (©NTB)


Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå