I dokumentaren «Teppefall» følger Adresseavisen sporene etter to av de norske narkotikanettverkene fra det mørke nettet og ut i den virkelige verden. Foto: FAKSIMILE

I fjor kartla Adresseavisen omfattende og organisert salg av dop fra det mørke nettet. Forrige mandag, 8. juni, skjedde Norgeshistoriens første pågripelser av personer som skal ha skjult seg bak denne teknologien og begått narkotikaforbrytelser.

LES DOKUMENTAREN «Teppefall» (krever innlogging)

To dager senere ble fire menn varetektsfengslet. I varetektsperioden må de sitte i fullstendig isolasjon, uten tilgang på nyhetssendinger.

«Mafiaparagrafen»

De fire er foreløpig siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 162, andre ledd. Paragrafen dekker «grov narkotikaforbrytelse» og har strafferamme på ti år i fengsel. Ifølge påtaleleder i saken, politiadvokat Richard Beck Pedersen, kan det bli aktuelt å ta inn paragraf 60a i siktelsene mot de fire.

60a omtales ofte i media som «mafiaparagrafen» fordi bestemmelsen brukes i saker hvor det er mistanke om at flere personer har utgjort en organisert, kriminell gruppe.

- Dette er noe vi fortløpende vurderer opp mot hva som kommer frem av etterforskningen, sier politiadvokaten.

En rettskraftig dom etter mafiaparagrafen dobler i prinsippet strafferammen, men kan kun gi 5 år ekstra.

Politiadvokat Beck Hansen viser imidlertid til at saken er i en innledende fase av etterforskningen.

Brukte dekknavn

Mennene skal ha operert under dekknavn, og solgt store mengder narkotika i årevis. Kripos vil ikke uttale seg om hvilke dekknavn som skal ha blitt brukt.

Ifølge Adresseavisens undersøkelser skal imidlertid personer som har skjult seg bak aliaset DeeepLove og Kvalitetsbevisst. Les mer om dette i den digitale dokumentaren «Teppefall» (krever innlogging).

- Det er pågrepet sentrale norske aktører. Jeg vil ikke kommentere dekknavn, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen til Adresseavisen.

Pågripelsene av mennene skjedde i et hus i Skien og i flere boliger i Oslo. Mennene sitter nå i varetekt i full isolasjon, i første omgang frem til 24. juni.

Etterforskningen er i en tidlig fase, og vil fortsette utover høsten.